Som ventet holdt den amerikanske sentralbanken Federal Reserve renten uendret etter ukens to dagers rentemøte i Washington. Dermed blir renten holdt i det rekordlave intervallet nær null, nærmere bestemt mellom 0 og 0,25 prosent.

Renten er blitt holdt i dette intervallet siden desember 2008.

Rentekomiteen peker likevel på at bedringen i den amerikanske økonomien tiltar i styrke.

- Informasjonenen vi har fått siden forige rentekomiteen møttes i mars tyder på at den økonomiske aktiviteten har fortsatt å øke og at arbeidsmarkedet begynner å bli bedre, skriver Federal Reserves rentekomité i en pressemelding onsdag.

Her kan du lese hele pressemeldingen (ekstern lenke).

Lav rente lenge
Sentralbanken planlegger likevel å holde renten lav lenge. Den eneste lille spenningen som var knyttet til dagens beslutning var om rentekomiteen ville gjenta formuleringen om at renten vil bli holdt eksepsjonelt lav for en utstrakt periode. Og det gjorde den.

- Komiteen beholder renten i intervallet mellom 0 og 0,25 prosent og forventer fortsatt at de økonomiske forholdene, inkludert lav kapasitetsutnyttelse, dempet inflasjonstrend og stabile inflasjonsforventninger trolig vil gi grunnlag for å holde et eksepsjonelt lavt nivå på styringsrenten for en utstrakt periode, skriver komiteen i meldingen.

Setningen ble første gang brukt i pressemeldingen i forbindelse med rentemøtet i mars ifjor. Da kom ordene "utstrakt periode" inn istedet for "noe tid". Siden har setningen vært en del av pressemeldingen etter hvert eneste møte.

Men på ett eller annet tidspunkt må formuleringen fjernes. Fed hadde en tilsvarende setning i forrige lavrenteperiode. Etter at den ble fjernet i januar 2004 gikk det fem måneder før renten ble hevet med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent.

Lav prisvekst, høy ledighet
Den amerikanske sentralbanken har to mål i sitt styringsmandat: Stabil prisutvikling og bærekraftig sysselsetting.

Prisveksten har de foreløpig god kontroll på. Med en lav kapasitetsutnyttelse, som fortsetter å dempe kostnadspresset, og stabile inflasjonsforventninger på lang sikt, forventer komiteen at inflasjonen vil være avdempet i tiden fremover.

Dermed kan renten holdes lav for å stimulere økonomien ytterligere. Det vil forhåpentligvis bidra til få opp sysselsettingen.

De første tegnene til at amerikanske bedrifter igjen begynner å ansette har allerede vist seg. I mars steg sysselsettingen utenom jordbruket med 62.000 personer. Men dette var bare den andre måneden i løpet av de 27 siste månedene med vekst i sysselsettingen. Siden resesjonen startet i desember 2007 har det forsvunnet hele 8,4 millioner arbiedsplasser i USA.

Det vil med andre ord kunne gå lang tid før det blir aktuelt å heve renten igjen. Historisk er det nemlig en sterk sammenheng mellom arbeidsmarekdet og Feds renteøkninger. Det normale er at arbeidsledigheten faller i flere måneder før Fed øker renten igjen.

Vil fjerne formuleringen
Ni av de ti medlemmene i rentekomiteen stemte for dagens beslutning. Thomas M. Hoenig stemte imot. Det har han gjort på alle rentemøtene siden januar i år

Hoening mener at det ikke lenger er grunnlag for formuleringen om at renten vil bli holdt eksepsjonelt lav i en utstrakt periode. Han mener formuleringen kan bidra til å bygge opp fremtidige ubalanser og øke risikoen for makorøkonomisk og finansiell stabilitet på lengre sikt, samtidig som det begrenser komiteens handlingsrom til å øke renten moderat.

Dagens rentebeslutning førte kun til små utslag i rente- og valutamarkedene. I aksjemarkedet førte meldingen til et lite løft i indeksene da den ble sendt ut klokken 20.15 norsk tid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.