Hovedstyret i Norges Bank besluttet onsdag å holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent.

- Prisveksten er nå i underkant av målet på 2,5 prosent. Kronen har styrket seg. Sammen med fortsatt lave importpriser vil det bidra til å holde prisveksten under målet det nærmeste året. Det er fortsatt en risiko for at veksten i verdensøkonomien kan forbli lav i en lengre periode. Styringsrenten i mange land er nær null, og markedsrentene ute har falt. Derfor er det nå riktig å holde styringsrenten uendret, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en pressemelding.

Han peker på at økonomien her hjemme har klart seg bra gjennom finanskrisen. Høy aktivitet i oljeindustrien har sammen med tiltakene i penge- og finanspolitikken bidratt til å holde etterspørselen etter varer og tjenester oppe.

Rentehopp rykker nærmere
Sysselsettingen er stabil, og arbeidsledigheten ser ut til å bli vesentlig lavere enn ventet, til tross for nedgang i industri og bygg og anlegg.

- Vi har som et alternativ vurdert å øke renten ved dette møtet, sier Qvigstad.

Uttalelsen fra Qvigstad øker sannsynligheten for rentehopp på neste rentemøte i oktober.

Finansminister Kristin Halvorsen kommenterer rentebeslutningen slik:

- Den internasjonale finanskrisen og tilbakeslaget i verdensøkonomien har slått klart mindre ut i norsk økonomi enn i de aller fleste andre land, og utsiktene for norsk økonomi framstår nå lysere enn for bare noen måneder siden, sier Halvorsen i en pressemelding.

Kronen styrket seg umiddelbart etter rentebeslutningen, og handles nå til 5,79 mot dollar.

Les også: Kronehopp etter rentehint

Siden forrige rentemøte har kronekursen styrket seg med 1,5 prosent, ifølge Norges Bank.

Lav prisvekst enn så lenge
Sentralbanken peker på at det meste går bedre i verdensøkonomien og i finansmarkedene. Likevel er kapasitetsutnyttingen svært lav, og arbeidsledigheten høy. Derfor kan veksten holde seg lav også i tiden fremover, og styringsrenten er nær null i mange land.

Norges Bank styrer etter et inflasjonsmål på 2,5 prosent. Prisveksten er fortsatt under dette målet, og sentralbanken tror at lav importert prisstigning kommer til å bidra til å holde prisveksten under målet det nærmeste året. Det taler for å holde renten lav en stund fremover.

Kan få press
På den andre siden har vi fått raskere vekst i norsk økonomi enn Norges Bank hadde trodd, godt hjulpet av høy aktivitet i oljeindustrien og tiltakene i penge- og finanspolitikken. Ledigheten er lavere, og lav rente bidrar til vekst i husholdningenes forbruk.

Tilsammen kan dette øke kostnadspresset, som igjen kan gi økt prisvekst og rentehopp.

Bedre i obligasjonsmarkedet
Ordningen med bytte av obligasjoner med fortrinnsrett (OMF) mot statspapirer har i vesentlig grad bidratt til å sikre bankene langsiktig finansiering.

Bankene og næringslivet kan nå igjen skaffe seg finansiering i obligasjonsmarkedet, og bruken av ordningen avvikles i løpet av høsten. Overskuddslikviditeten i banksystemet er på vei ned. Det tyder på at bankene ikke lenger ser behov for en like stor likviditetsreserve som tidligere.

Som alle hadde ventet
Beslutningen om å ikke røre renten var ventet. Ifølge en undersøkelse som TDN Finans har gjort blant 11 økonomer ventet alle at styringsrenten ville bli liggende uendret etter dagens møte.

Etter rentetoppen på 5,75 prosent i september ifjor har Norges Bank kuttet renten kraftig for å demme opp for virkningene som finanskrisen har hatt på norsk økonomi.

Før rentemøtet i august i år hadde sentralbanken kuttet renten på hvert eneste møte siden det ekstraordinære møtet i oktober ifjor. I august ble renten holdt uendret på 1,25 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.