Hovedstyret i Norges Bank har besluttet at styringsrenten blir liggende på 2,25 prosent etter onsdagens rentemøte.

- Utsiktene for verdensøkonomien er blitt vesentlig svakere i løpet av sommeren. Utviklingen ute og uroen i finansmarkedene påvirker også utsiktene her hjemme. Vi har derfor valgt å holde renten uendret ved dette møtet, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Beslutningen var ventet. Ifølge TDN Finans ventet 14 av 15 økonomer at styringsrenten ville bli holdt uendret på dagens møte. I forbindelse med begrunnelsen for dagens beslutning opplyser hovedstyret at renten imidlertid kan bli satt ned ved nye store forstyrrelser. På dagens møte ble det likevel ikke vurdert å sette ned renten, ifølge Qvigstad.

Internasjonal uro
Stor uro i finansmarkededene og utsikter til lavere vekst internasjonalt førte til at sentralbanken noe overraskende valgte å droppe den planlagte renteøkningen i august. Ifølge rentebanen som ble lagt frem i forbindelse med møtet i juni i år, så banken opprinnelig for seg at renten skulle heves to eller tre ganger i løpet av høsten.

I dag konstaterer hovedstyret at uroen knyttet til gjeldskrisen i Europa har tiltatt. Hovedstyret peker på at veksten er svak og det er utsikter til at styringsrentene ute vil være svært lave i flere år fremover. Utviklingen i norsk økonomi er fortsatt god, men også her hjemme har produksjonen og etterspørselen etter varer og tjenester vært noe svakere enn ventet. Veksten i konsumprisene har avtatt.

- Renten er lav. Vår analyse fra juni tilsa en gradvis økning i styringsrenten gjennom andre halvår. Uro og usikkerhet ute, lavere prisvekst og dempede utsikter her hjemme, taler for at styringsrenten holdes lav lenger enn vi da så for oss, sier visesentralbanksjefen.

Kan også komme til å heve renten
Renten settes med sikte på at inflasjonen over tid skal være nær 2,5 prosent. Veksten i konsumprisene har vært lavere enn ventet. Underliggende inflasjon anslås nå å være mellom 1 og 1,25 prosent, opplyser hovedstyret.

"Lav prisvekst, svakere utsikter for produksjon og sysselsetting, økte påslag i pengemarkedet og svært lave renter ute tilsier nå at renten holdes lav lenger enn vi da så for oss. Det er uvanlig stor usikkerhet om utviklingen i renten videre fremover. Skulle pris- og kostnadsveksten skyte fart og vekstutsiktene styrkes, kan renten bli satt opp", skriver hovedstyret i begrunnelsen for dagens beslutning.

Les også:

- Strengt tatt burde Norges Bank kuttet renten i dag (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.