Hovedstyret i Norges Bank har besluttet at styringsrenten blir liggende på 2,25 prosent etter onsdagens rentemøte.

Beslutningen var ventet. Ifølge TDN Finans ventet 14 av 15 økonomer at styringsrenten ville bli holdt uendret på dagens møte. På pressekonferansen i Norges Bank onsdag kommer det frem at hovedstyret ikke vurderte å kutte renten.

- Slik vi nå vurderer det, kommer styringsrenten til å holdes på dagens nivå en god stund fremover, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding fra sentralbanken onsdag.

I tillegg til beslutningen om å holde renten i ro har sentralbanken også gjort en kraftig revidering av prognosen for den videre utviklingen i renten.

Ny rentebane
Den nye renteprognosen, den såkalte rentebanen, presenteres i i forbindelse med dagens rentemøte i årets tredje utgave av pengepolitisk rapport . Analysene i Pengepolitisk rapport tilsier ifølge banken at styringsrenten først begynner å øke igjen om ett års tid.

Det er i hovedsak den internasjonale finansuroen og utsikter til svakere vekst ute som bidrar til revideringen. Sentralbanken peker på at industrilandene trolig står overfor en forsterket og langvarig lavkonjunktur. Finansmarkedene er samtidig preget av uro og usikkerhet.

- Uroen og svakere utsikter ute påvirker utsiktene også for norsk økonomi, sier sentralbanksjefen.

Her hjemme er prisveksten lav, mens veksten i norsk økonomi fortsatt holder seg godt oppe. Det er likevel uvanlig stor usikkerhet om den videre utviklingen, mener sentralbanken.

Uendret i ett år
Ifølge den nye rentebanen vil styringsrenten være på 2,25 prosent i juni neste år. I den forrige banen var planen å heve renten til over tre prosent neste sommer.

- Skulle uroen ute forsterkes og utsiktene for vekst og inflasjon bli ytterligere svekket, kan renten bli satt ned. Med utsikter til høyere vekst og inflasjon kan renten gå opp tidligere, sier Olsen.

Hovedstyret vedtok på møtet at styringsrenten bør ligge i intervallet 1,75 - 2,75 prosent i perioden fram til neste pengepolitisk rapport legges fram 14. mars neste år, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser, opplyser sentralbanken i meldingen.

Les også: - Et rentekutt kan ikke utelukkes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.