En uføretrygded mann med den alvorlige diagnosen «schizofreni udifferensiert type» opparbeidet seg på under ett år en kredittkortgjeld til 25 prosent rente på 125.000 kroner i fire banker, hvorav en tredjedel var til DnB Nor.

Mannen hadde brukt pengene på kostbare effekter fra «Star Wars» og «Ringenes Herre». Flere av de største kjøpene ble gjort i løpet av noen få netter, og mannen bestilte varene både fra USA, Kina, Australia og mange andre land, skriver Dagens Næringsliv.

Saken ble bragt inn for Finansklagenemnda (tidligere Bankklagenemnda), hvor DnB Nor tapte da klagers kredittavtaler "er motivert av hans lidelse". Banken har vlagt å rette seg etter nemdas avgjørelse.

- Prøver å lappe over det
Banken begrunnet sitt opprinnelige avslag om å ettergi gjelden med å vise til NRK-programmet «Tingenes tilstand» der programleder Petter Schjerven ifjor møtte flere av Norges fremste samlere.

- Det forhold at klager har brukt et ikke ubetydelig beløp på idolfigurer, tilsier ikke at kjøpene er sinnssykt motivert. NRK 1 TV har høsten 2009 presentert program som viser at folk samler på de mest unyttige ting uten at det kan sies å være sinnssykt motivert. Etter dette er det ikke sannsynliggjort at de påklagde kredittene var sinnssykt motivert, skriver banken i sitt svar.

Programleder Petter Schjerven reagerer på DnB Nors argumentasjon og mener banken latterliggjør en alvorlig sykdom.

- Schizofreni er en veldig alvorlig og komplisert sykdom, og så prøver DnB Nor å lappe over det, med å trekke frem et program om samlere. Argumentasjonen fra DnB Nor høres useriøs og fjollete ut. Det blir usaklig koble det å samle på rare ting til en så alvorlig sykdom som schizofreni, sier Schjerven til Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.