Denne uken kommer det flere makrotall som kan sette fart i aksjemarkeder over hele verden.

Man kan gjette hva tallene vil vise, men overraskelser kan som alltid komme. Aksjemarkedene hoppet flere ganger iløpet av høsten på overraskende vendinger og sterkere eller svakere vekst i enkelte makrotall.

- Dømt ut fra nøkkeltallene trenger det ikke bli rolig start på 2010, skriver Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea, i morgenrapporten mandag.

Uken preges av en rekke typiske månedsskifte-tall.

Hva forteller arbeidsmarkedstallene?
Fredagens arbeidsmarkedsrapport fra USA ventes å bli ukens høydepunkt.

En av de største overraskelsene i høst stod kanskje den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for november for. På forhånd var det ventet at sysselsettingen utenfor jordbrukssektoren ville vise at fall på 125.000 personer. Det ble derfor et sjokk i markeder over hele verden når arbeidsmarkedsrapporten viste at sysselsettingen bare falt med 11.000 personer i november.

Fredag denne uken legges arbeidsmarkedsrapporten for desember frem i USA. Ifølge medianen av 58 økonomers estimater hentet inn av Bloomberg News falt sysselsettingen i USA med 1.000 arbeidere forrige måned, den minste nedgangen siden resesjonen startet for to år siden.

- Vi er noe mer pessimistisk og venter et fall på femti tusen basert på utviklingen i de ukentlige ledighetstallene, sysselsettingsindeksen i ISM og midlertidige ansatte, skriver Bruce.

Uken starter med en annen statistikk dra USA, ISM-tall for desember mandag. Følg med på DN.no klokken 16.00.

Novembertallene viste at aktivitetsnivået i industrien fortsatt øker, men i en lavere takt enn i oktober.

Les: Industrien sakker farten i USA

Rente-signaler
Referatet fra møtet i den amerikanske sentralbanken i desember kan også få noe oppmerksomhet.

- Det var ingen uenighet om å fortsatt antyde ekstremt lave renter ”for an extended period”, men diskusjoner omkring utformingen av setningen kan bli interessant. Eventuelle ulike synspunkter på tempoet i tilbaketrekkingen av de ekstraordinære pengepolitiske tiltakene kan også bli interessant informasjon, skriver Bruce.

I Storbritannia er det rentemøte denne uken. Det er ikke ventet at sentralbanken vil endre renten, heller ikke at programmet for kredittkjøp endres.

- Fra euroområdet er det ikke like mye interessant denne uken, men det kommer forløpige inflasjonstall for desember. De er ventet å vise ytterligere økning i årsveksten, skriver Bruce.

Kredittfall i Norge
Denne uken slippes tall for detaljhandelen i november, og kredittutviklingen.

Detaljhandelen økte med hele 2,4 prosent i oktober.

- Den underliggende trenden peker bratt oppover, men oktober-tallet lå langt over den og derfor venter vi en korreksjon ned på 1,5 prosent fra måned til måned, skriver Brudce.

Nordea venter at innenlandsk kredittvekst (K2) faller i november fra 5,1 prosent år/år til 4,7 prosent.

Det er trolig fortsatt to forskjellige virkeligheter for forbrukerne og bedriftene, der kredittveksten øker for de første og faller for de siste.

Makrotall denne uken:

Mandag:
USA: ISM desember og byggekostnader november
Tyskland/ Frankrike/ØMU: PMI industri desember
Italia: Foreløpig HKPI desember
UK: CIPS industri desember
Sverige: PMI desember, referat rentemøtet 15. desember.

Senere i uken:

Tirsdag:
Tyskland: Arbeidsledighet desember
USA: Pending home sales november
ØMU: Flash-KPI desember

Onsdag:
USA: ADP Employment report desember (onsdag)
USA: Tjeneste-ISM desember (onsdag)

Torsdag:
UK: Rentemøte BoE

Fredag:
Norge: Detaljomsetning/varekonsum november
Norge: K2 november
USA: Payrolls/ledighet desember

DN.no dekker makrotallene løpende!

Les også: Boligprisene faller (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.