Drømmen om å gjøre rask gevinst på leiligheter gjennom en nedslitt leiegård i Casparis gate på Ila i Oslo, har ikke gått helt som planlagt for investorene i Gamle Aker Borettslag, skriver Dagens Næringsliv.

Selskapet Sentrum boligrehabilitering, eid av investoren Mats Anda, overtok gården i april 2007 og stiftet Gamle Aker Borettslag.

I løpet av 2007 og 2008 kjøpte flere unge førstegangskjøpere seg inn i gården - uvitende om at borettslaget i realiteten var en gjeldsbombe. Ifølge en kontrakt DN har sett ble det oppgitt at fellesgjelden skulle være på 32 millioner kroner, mens den i realiteten var på 193 millioner kroner da borettslaget ble etablert.

Solidarisk ansvar
Borettslaget er ikke tatt opp i Borettslagenes sikringsfond, og nå risikerer kjøperne å sitte med solidarisk ansvar for hele gjelden. 80 av de 109 leilighetene eies av investorer og aksjeselskaper som har hatt store problemer med å gjøre opp for seg.

Investor Mats Anda har avvist å møte DN til intervju, men svarer på spørsmål via epost.

- Planen var at det skulle bli 32 millioner i fellesgjeld. Ved en inkurie ble dette ikke rettet opp når kontraktene ble skrevet, svarer Anda i en epost. Anda hevder at alle kjøpere ble forelagt utskrift av grunnboken der den totale fellesgjelden fremkom. Dette har kjøpere benektet, og blitt trodd på i tingretten.

Borettslagets økonomi har lenge vært dårlig, og konkursfaren er ifølge en fersk dom overhengende.

Les også: «Trygt» borettslag var gjeldsfelle (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.