Tirsdag var han til stede på Europarådets utenriksministermøte i Wien der krisen i Ukraina ble diskutert. Brende hadde blant annet samtaler med den ukrainske utenriksministeren Andrij Desjtsjytsia.

– Ukrainerne ber om støtte til å få gjennomført valget. De ber også om støtte til at Genève-avtalen etterleves, sier Brende til NTB.

Ukraina styres i dag av en midlertidig regjering og president som ble innsatt av nasjonalforsamlingen etter at president Viktor Janukovitsj ble avsatt i februar.

Reformer

Ifølge Brende sa utenriksminister Desjtsjytsia at presidentvalget vil kunne gå som normalt de aller fleste steder i Ukraina, til tross for uroen i øst.

– Det er viktig at valget går som planlagt fordi det legger grunnlaget for å kunne sette i verk reformer. Også reformer som Ukraina har forpliktet seg til i Genève-avtalen, nemlig økt selvstyre i Øst-Ukraina og å anerkjenne russisk som offisielt andrespråk, sier Brende.

Snart ute av kontroll

Mandag kveld hadde Brende samtaler med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov der han oppfordret Lavrov til å gjenoppta Genève-forhandlingene.

Brende er, som alle sine europeiske kolleger, svært bekymret over situasjonen i Ukraina, noe han også ga uttrykk for til sin russiske kollega.

– Ukraina har rett til å skape ro og orden i sitt eget land. Russland har lovet å avvæpne de prorussiske separatistene, men det har ikke skjedd. Situasjonen kan lett komme ut av kontroll, og vi må ha en ny samtalerunde der man kan oppklare misforståelser. Russland må respektere Ukrainas grenser, understreker Brende.

Tirsdag avviste Lavrov imidlertid nye Genève-samtaler.

Mange drept

Ukrainske myndigheter opplyste tirsdag at over 30 prorussiske separatister er drept i kamper i Slavjansk de siste døgnene, og det meldes om harde kamper flere steder. Minst fire ukrainske militærhelikoptre er skutt ned i Øst-Ukraina.

Frykten er stor for at konflikten skal eskalere ytterligere.

– Med det høye konfliktnivået som er nå, finnes det bare politiske løsninger. Partene må sette seg ned og bli enige om tiltak som kan stabilisere situasjonen, sier Brende.

– Situasjonen i Øst-Ukraina minner om det som skjedde på Krim-halvøya. Samtidig sier flertallet av innbyggerne i Øst-Ukraina at de ønsker økt selvstyre, men at de ikke vil bli en del av Russland, understreker Brende.

Han mener også at ukrainske myndigheter har gjort sitt beste for å etterleve sine forpliktelser i forhold til Genève-forhandlingene.

– Men det skorter på gjennomføringen fra russerne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.