Generalmajor Jonas Vytautas Zukas sier mandag at 2.500 soldater fra november settes i høy beredskap for å svare på såkalt «hybridkrigføring». Slik krigføring innebærer ukonvensjonelle angrep fra krigere uten kjennetegn, på samme måte som i Ukraina.

Etableringen av den litauiske styrken kommer etter at NATO i forrige måned ga grønt lys til etableringen av en utrykningsstyrke for å møte den nye russiske taktikken som førte fram til annekteringen av Krim-halvøya.

Zukas peker på «manipulering av nasjonale minoriteter, provokasjoner, angrep fra ikke-statlige væpnede grupper, grensekrenkelser og brudd på militære transportprosedyrer» som nye trusler.

Styrken omfatter om lag en tredel av Litauens forsvar på 7.000 personer, og skal kunne mobiliseres på mellom to og 24 timer.

De baltiske landene Litauen, Latvia og Estland har hatt et anstrengt forhold til Russland etter at de fikk sin uavhengighet. Russlands rolle i Ukraina-krisen har ført til at spenningsnivået har steget ytterligere. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.