Tidsfristen til opprørerne i Ukraina har løpt ut.

Jakub Swiecicki ved Det utenrikspolitiske instituttet i Stockholm sier at det som nå skjer øst i Ukraina trolig er begynnelsen på en offensiv. Han mener det er myndighetene i Moskva som står bak eskaleringen.

– Målet er å forhindre at hele Ukraina blir et forutsigbart og fremgangsrikt Vestlig land, sier Swiecicki.

Han sier at myndighetene i Kiev har to valg: Skyte med skarpt mot aktivistene eller la våpnene ligge og dermed vise at man ikke har kontroll over utviklingen. Ingen av valgene er direkte positive for Kiev, mener Øst-Europa-eksperten.

– Jeg tror det går mot en konfrontasjon før eller senere. Om ikke i dag, så om noen dager, men det kan også være snakk om noen timer, sier han.

Britisk journalist møtte våpen

Den britiske journalisten Graham W. Phillips melder om en spent stemning øst i Ukraina etter at tidsfristen fra Kiev til de prorussiske aktivistene løp ut.

Klokka 8 norsk tid løp fristen fra myndighetene i Kiev ut, og det er blitt truet med en fullskala anti-terror-operasjon.

Den britiske journalisten Graham W. Phillips har formidlet en rekke bilder av barrikadene i Slavjansk øst i landet. Han skriver på Twitter at stemningen er spent etter at tidsfristen løp ut.

– Jeg ble nettopp stoppet med våpen ved barrikadene her i Slavjansk, lagt på knær og truet med våpen. Måtte snakke meg ut av det jeg følte var en reell trussel. Så sa karene ok, beklager og: «Det er krig i Ukraina, vennligst forstå det», skriver journalisten på Twitter.

– Jeg tror våpenmennene er lokale, egentlig greie karer, men veldig oppildnet. Noen av dem er helt klart trent og klare for krig, skriver han. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.