Også NATO er sterkt bekymret over krisen som ser ut til å bygge seg opp i det omstridte området. En tjenestemann sier at alliansen følger utviklingen tett. Sikkerhetsrådet skal diskutere saken i New York allerede torsdag kveld.

Ukrainas president Petro Porosjenko har gitt ordre om at hæren skal være kampklar ved Krim-halvøya og ved grensen til de opprørskontrollerte områdene øst i landet.

Porosjenkos uttalelse kom etter at hans russiske motpart Vladimir Putin beskyldte Ukraina for å planlegge terrorangrep på Krim. Den ukrainske halvøya ble i mars 2014 annektert av Russland etter en folkeavstemning som er blitt sterkt kritisert av omverdenen.

Beskytte borgere

Torsdag holdt Putin et møte med nasjonale sikkerhetssjefer for å diskutere ytterligere forholdsregler for borgere i området og infrastruktur på Krim, opplyser Kreml.

– Åpenbart vil vi ikke la slike ting gå forbi lett. Dette er en veldig farlig lek, sa Putin, som anklaget Ukraina for å ha sendt militære sabotasjegrupper til halvøya.

Han vil derfor trappe opp vaktholdet i området.

Sjefen for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd, Oleksandr Turtsjynov, kaller de russiske anklagene for «hysteriske og falske». Han beskylder Russland for å piske opp frykt i befolkningen på Krim.

Væpnet angrep

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB hevder at den har stanset et ukrainsk terrorangrep og slått tilbake et væpnet angrep mot halvøya ved Svartehavet.

Ifølge FSB ble en av sikkerhetstjenestens offiserer drept i et sammenstøt i forbindelse med pågripelsen av de såkalte terroristene natten mellom 6. og 7. august.

Den 8. august skal en russisk soldat ha blitt drept i kamp med det som omtales som ukrainske sabotører.

– Kan ikke utelukke

En finsk militærekspert vil ikke utelukke at Ukraina kan ha sendt militære sabotører til Krim.

– Ukraina har bevæpnede tropper, som har en tendens til å handle mot Ukrainas regjering, og som kan handle på Krim, sier Juha Kukkola, strategilærer ved Finlands forsvarshøgskole, til nyhetsbyrået TT.

Men han mener det er vanskelig å bedømme hvem som har rett, når det ikke finnes pålitelige opplysninger fra en tredje part.

Les også: Kraftige nedskjæringer i danske aviser

Færre gikk på småviltjakt

NHH hyrer inn vekter til skolestart etter voldtekt

Se DNtv:
Klatret opp fasaden på Trump Tower for å diskutere en viktig sak
Den tjue år gamle mannen ønsket et møte med Donald Trump for å diskutere en viktig sak, og tok rett og slett veien oppover skyskraperens fasade. Politiet forsøkte å stoppe mannen ved å skjære seg gjennom vinduene.
01:17
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.