Det siste døgnet er sju regjeringssoldater drept og 23 såret i kamper med opprørere, opplyser ukrainske myndigheter.

Beskjeden lørdag ettermiddag kom under tolv timer før den planlagte våpenhvilen trer i kraft ved midnatt søndag (lørdag klokken 23 norsk tid).

– Opprørene prøver å gjennomføre taktiske planer før midnatt for å utvide territoriet de kontrollerer, primært i retning byen Debaltseve, sier talsmann for det ukrainske militæret Andrij Lysenko.

– Angrep mot strategisk by

Ifølge den Kiev-vennlige politisjefen i byen Debaltseve, Vjatsjeslav Abroskin, innledet opprørere lørdag formiddag et kraftig bombardement av byen.

– Opprørerne ødelegger byen. Det er kontinuerlige artilleriangrep mot boligområder og bygninger. Byen brenner, skriver Abroskin på Facebook, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Separatistene har i ukevis forsøkt å få kontroll over Debaltseve. De hevder flere tusen regjeringsstyrker er omringet ved byen, noe myndighetene i Kiev avviser.

Samtidig som kampene raste opplyste Ukrainas president Petro Porosjenko at han lørdag ettermiddag skal ha telefonsamtaler med både Tysklands statsminister Angela Merkel og USAs president Barack Obama.

– Sivile drept i Donetsk

Ifølge ukrainske myndigheter angrep separatistene også natt til lørdag regjeringsstillinger i utkanten av Debaltseve. Byen er et viktig jernbaneknutepunkt, og kilder blant både separatistene og i det ukrainske militæret bekrefter overfor nyhetsbyrået DPA at det er der de hardeste kampene pågår lørdag.

Lørdag var det også trefninger ved Donetsk, der opprørerne sier at minst to sivile er drept i et artilleriangrep fra ukrainske regjeringsstyrker.

– Denne morgenen var det mer skyting enn vanlig. Det er alltid det før en våpenhvile, sier en innbygger i Donetsk til AFP.

Det siste døgnet har opprørere gjennomført totalt 120 angrep, ifølge ukrainsk militære.

Møte i FNs sikkerhetsråd

FNs sikkerhetsråd møtes trolig søndag for å stemme over en resolusjon der partene i Øst-Ukraina bes overholde våpenhvilen som trer i kraft samme dag, ifølge diplomatkilder. I det ekstraordinære møtet kommer de 15 medlemslandene i rådet trolig til å godkjenne en resolusjon som Russland har ført i pennen, melder nyhetsbyrået AFP.

I utkastet til forslaget «oppfordres alle parter til å implementere helt» fredsplanen som trer i kraft med en våpenhvile ved midnatt natt til søndag.

Det var torsdag denne uka Russlands president Vladimir Putin og hans ukrainske kollega Petro Porosjenko undertegnet avtalen som har som mål å få slutt på krigen i Øst-Ukraina. Minst 5.480 mennesker er drept siden urolighetene for alvor tok til i april i fjor.

 

LES OGSÅ: Hevder elektrikeren stjal Picasso-verk for 500 millioner

Skrev feil dato i brev om forlenget bevæpningsperiode

Ny henvendelse om VimpelCom-saken  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.