Utviklingen av smarttelefoner begynner å minne om pc-utviklingen for ti år siden. Man snakker om prosessorer, grafikkbrikker og doble prosessorkjerner. For oss som er spesielt interesserte er det spennende i seg selv, men også for brukerne betyr det mye. Man kan ta opp brukbar video i hd-format med kameraet og man kan vise kjøpte filmer i full kvalitet på tv-skjermen hjemme. Man kan bruke nettbanken og man kan få ro i baksetet med gode spill.

Kamphaner
De to råeste telefonene denne våren er HTC Sensation og Samsung Galaxy II S. De har ganske like spesifikasjoner, men selvsagt med noen variasjoner. Begge har en prosessor med to kjerner som går på 1,2 GHz, men fra to forskjellige leverandører. De har i tillegg ulike grafikkprosessorer som også skal ligge på omtrent likt nivå. Begge har kamera på åtte megapiksler og skjerm som måler 4,3 tommer diagonalt. Begge er basert på Android 2.3 operativsystem, men har hvert sitt grafiske uttrykk.

En stor forskjell ligger i lagringen. Samsung tilbyr 12 GB internminne, mens HTC bare har 1 GB. HTC legger imidlertid ved et minnekort på 8 GB. Men her viser målinger at Samsungs faste internminne er vesentlig raskere enn minnekortet til HTC.

Rå ytelse
For å si det med en gang: Disse to telefonene representerer begge det aller råeste innen håndholdt ytelse akkurat nå. Men mellom de to er det store forskjeller. Vi har kjørt dem begge gjennom et tøft testregime som i tillegg til egne observasjoner består av åtte ulike testprogrammer som tester ulike deler av telefonene. Konklusjonen i alle programmene er lik: Samsung Galaxy II S er med to unntak mellom 35 prosent og 50 prosent raskere enn HTC Sensation. De to unntakene, hvor telefonene yter omtrent likt, er eldre måleprogrammer for grafikk. Ut fra våre målinger er det åpenbart at Samsungs valg av ARM Cortex-A9 prosessor og Mali-400MP grafikkprosessor er langt smartere enn HTCs trofaste valg av Qualcomm Snapdragon prosessor og Adreno 220 grafikkprosessor.

Selv om begge telefonene yter mer enn bra nok til alle oppgaver er det vanskelig å overse en så stor forskjell når man skal anbefale et valg. Spesielt når man også kan få telefonene til samme pris.

 

Brukeropplevelse
Noe skal også HTC kunne ta med seg hjem og skryte av. De fortsetter videreutviklingen av sitt brukergrensesnitt Sense med stort hell. Deres tilpasninger av funksjonene i Android er de beste i bransjen og selv om Sense legger beslag på en del ytelse er det nok et akseptabelt kompromiss for brukere som vil ha en avansert telefon som er enkel å bruke.

Samsung har ikke gjort like mange tilpasninger av Android som HTC, men de har også gitt telefonen sin et eget uttrykk som tidligere brukere av Samsung vil kjenne igjen. Det er ikke like brukervennlig som HTC Sense, men slett ikke ille. Med mindre man har full teknologi-vegring vil man greit bli venn med systemet til Samsung Galaxy også.

HTC greier å sette et smil om munnen på brukerne med sin gjennomtenkte brukeropplevelse, men det kompenserer Samsung for med sin overlegne ytelse.

Multimedia
Begge telefonene har hovedkamera på åtte megapiksler og begge har autofokus og et utvalg funksjoner. Begge kan også filme i hd-oppløsning. Igjen trekker Samsung det lengste strået i duellen. Stillbildene til Samsung har mer livlige farger og er skarpere. I enkelte tilfeller er de veldig skarpe ettersom kameraprogrammet legger på ganske mye skarping i bildene etter at de er tatt. HTCs bilder er også veldig bra, men sammenlignet med Galaxy II S er de både blasse i fargene og mindre skarpe.

Det samme kan man si om videofunksjonen, men her har HTC den fordelen at man kan endre fokus mens man filmer ved å trykke på skjermen der man vil ha fokus.

Lydmessig er de to ganske like, men jeg synes HTC gir en litt mer fyldig lyd ut av hodetelefonpluggen.

Begge er glimrende til å se film på, og HTC Sensation inkluderer den kommende tjenesten HTC Watch hvor man kan leie filmer rett til telefonen. HTC Watch lanseres 15. juni med engelsk innhold og med norsk innhold noe senere.

 

Design
I hovedsak er disse to telefonene like hverandre og det aller meste som finnes av trykkskjermtelefoner nå. Men det er noen forskjeller å merke seg. Den største er nok tykkelsen. HTC Sensation er en del tykkere og har en mer avrundet bakside som ligger godt i hånden. Samsung Galaxy er veldig tynn og firkantet og ligger ikke like godt i hånden. Tykkelsen, eller mangelen på det, går også ut over størrelsen på batteriet. Ingen av disse har et batteri å skryte av, men Samsung burde heller laget telefonen tykkere for å få et bedre batteri.

Man merker at det er kraftige komponenter fordi varmeutviklingen i dem sprer seg til dekslene. Om man spiller av film eller bruker spill vil man merke at telefonene blir varme. Spesielt med Samsungs tynne plastdeksler er dette merkbart.

Konklusjon
Her har vi med to kraftpakker å gjøre hvor den ene likevel nærmest løper i ring rundt den andre. Samsung Galaxy II S er en soleklar vinner av alle ytelsestester og har det beste kameraet, men lider under et dårlig batteri, lavere brukervennlighet og varmeutvikling. HTC har et bedre grensesnitt og anbefales til uerfarne Android-brukere. Til alle andre er det bare å løpe ut og skaffe seg en Samsung Galaxy II S.