Det foregår utstrakt prissamarbeid i en rekke bransjer, sier BI-professor Petter Gottschalk. Han mener bedrifter som blir tatt gjentatte ganger, bør legges ned.

Avsløringen av prissamarbeidet innen asfaltbransjen overrasker ikke BI-professoren, som har forsket på økonomisk kriminalitet i flere år.

– Det er så lett å gjøre det, samtidig som det er usannsynlig at man blir tatt. Det er grunn til å tro at mange blir fristet, sier han til Dagsavisen.

Gottschalk mener avsløringen bare er toppen av isfjellet.

– Det foregår utstrakt ulovlig prissamarbeid i en rekke bransjer. Bygg- og anleggsbransjen er særlig utsatt, mener han.

Gottschalk ser at straffedømte aktører fortsatt deltar i offentlige anbudsrunder og mener at bedrifter som gjentatte ganger blir dømt for ulovlig prissamarbeid, bør få dødsstøtet for å på den måten sende et kraftig signal til bransjen.

– De burde bli drevet ut av business. Enten ved at de får så høye bøter at de går over ende, eller ved at de nektes å delta i offentlige anbudsprosesser, og går konkurs på den måten, sier han.


Les også: Veidekkesjef innrømmer samarbeid
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.