- oppdatert sak -

EU og IMF sier Hellas ikke vil få mer krisehjelp før den planlagte folkeavstemningen om eurolandenes redningspakke.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy gjør det klart at Hellas må rette seg etter vilkårene i pakken som eurolandene er blitt enige om.

– Hvis ikke reglene respekteres, så kan verken Europa eller IMF dele ut så mye som en cent, advarte Sarkozy etter et krisemøte i Cannes i Sør-Frankrike sent onsdag kveld.

Også Tysklands statsminister Angela Merkel og lederen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, gjorde det klart at grekerne ikke får mer hjelp før de har bestemt seg for om de godtar redningspakken.

Mistillitsforslag
Papandreou mener Hellas' medlemskap i eurosonen står på spill når landet holder folkeavstemning om eurolandenes krisepakke.

– Dette er et spørsmål om hvorvidt vi ønsker å forbli i eurosonen, understreket Papandreou etter et møte med andre europeiske ledere i Cannes.

Samtidig som samtalene pågår i Cannes, behandles et mistillitsforslag mot den greske statsministeren i Aten. Selv om Papandreou skulle vinne denne avstemningen, er det ikke sikkert han klarer å sikre seg nok støtte i nasjonalforsamlingen til å gjennomføre en folkeavstemning om redningspakken - for det er mange som har vendt den greske statsministeren ryggen etter mandagens sjokkerende utspill.

Aksjemarkedene ble sendt ut i fritt fall tirsdag etter at den greske statsministerens erklæring om folkeavstemning om redningspakken slo ned i finansmarkedene kvelden i forveien. Børsene i Europa falt bratt, samtidig som rentene på gjeld utstedt av flere av de mest gjeldstyngede PIIGS-landene steg kraftig.

Lite penger igjen
Det har tidligere vært antatt at folkeavstemningen ville bli holdt i januar, men onsdag ble det klart at den kan bli gjennomført 4. eller 5. desember.

Hellas skulle etter planen fått utbetalt 8 milliarder euro i ny krisehjelp i løpet av november, og kommentatorer mener det er usikkert om landet vil klare seg fram til begynnelsen av desember uten at statskassen går tom for penger.

Den greske statsministeren Giorgos Papandreou mener imidlertid at Hellas har nok penger til å betjene statsgjelden fram til midten av desember.

Kan holde tilbake penger
EU-kommisjonens president Jose Barroso sier at folkeavstemningen kan utsette utbetalingen av, allerede forsinkede, åtte milliarder euro til Hellas.

- I EU har vi blitt enige om langtrekkende tiltak for å støtte Hellas. Men for at de tiltakene skal bli iverksatt er det av kritisk viktighet med stabilitet i landet, sier Barroso ifølge Bloomberg.

Dermed øker presset på den greske statsministeren.

- Vi har vanskelig for å forstå at IMF vil betale ut penger når Hellas videre oppfølging av innstramnings- og reformforpliktelsene er høyst usikker. Da vil Hellas være i mislighold i løpet av noen få uker. Det er derfor ikke overraskende at markedene igjen er i fullt opprør, skrev sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets i sin morgenrapport tirsdag.

Minitoppmøte om euroen torsdag
Det kommer til å holdes et minitoppmøte for noen av eurolederne på siden av G20-møtet i Cannes torsdag, ifølge det franske presidentkontoret, melder NTB onsdag kveld.

Ledere fra Tyskland, Italia, Spania og Frankrike samles torsdag morgen med representanter fra Den europeiske sentralbanken, EU-kommisjonen og Det europeiske råd.

Situasjonen i Hellas og eurosonen er ventet å overskygge G20-møtet i Cannes.

Les også: - Hellas må si ja eller nei til euroen

- Papandreou med farlig spill

Tror Italia snart er bankerott


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.