Tshawe Baqwa, kjent som én av to medlemmer i rapgruppen Madcon, har etter gjennombruddet med hitlåten «Beggin» på slutten av 2000-tallet vært en fremtredende figur i norsk rampelys.

I tillegg til å ha vunnet tredje sesong av programmet «Skal vi danse», er Baqwa i år én av tre dommere i TV 2-programmet «Idol».

Men til tross for stor suksess i rampelyset, sliter artisten med den private økonomien. Ifølge tall DN har hentet ut fra kredittopplysningsselskapet Bisnode, står Baqwa oppført med 11 millioner kroner i form av utlegg og inkassosaker til en rekke kreditorer. I september i fjor ble den 114 kvadratmeter store leilighet på Frogner i Oslo besluttet tvangssolgt av Oslo byfogdembete på vegne av en av artistens kreditorer.

Det var Nordea som lånte Baqwa penger da han kjøpte leiligheten for litt over to år siden for 9,5 millioner kroner. Og det er Nordea som, ifølge Bisnode, også har det største kravet mot artisten på over 7,7 millioner kroner og som sendte lånet til inkasso i september i fjor.

Ifølge Finn-annonsen har leiligheten en prisantydning på 10,5 mill. kroner. Det var Se og Hør som først omtalte salget av leiligheten.

DN har forsøkt å komme i kontakt med Baqwa og oversendt artisten spørsmål om saken, men har så langt ikke lyktes med å få en kommentar. DN har vært i kontakt med Peter Peters, manager for de to Madcon-medlemmene. Han er blitt forelagt sakens innhold, men på spørsmål om hvordan Baqwa og Wolde-Mariam forholder seg til pengetrøbbelet, skriver han i en tekstmelding at de aldri kommenterer privatlivet til klienter eller samarbeidspartnere. Samtidig melder han at Baqwas leilighet ikke er et tvangssalg.

– Han ryddet opp i det tilfellet, og den er ikke lenger begjært tvangssolgt. Han selger selv, skriver han.

18 inkassosaker

Totalt står artisten oppført med hele 18 betalingsanmerkninger, hvorav de aller fleste er fra sommeren i fjor og fremover.

Blant kreditorene er forbruksbanker som Monobank, Bank Norwegian og Santander Consumer Bank. De tre bankene har krav på til sammen 732.972 kroner mot artisten.

Baqwas Madcon-partner Yosef Wolde-Mariam fikk dessuten 2. desember i fjor et krav på nærmere én million kroner i en såkalt utleggsforretning fra Oslo kemnerkontor. Kemneren har tatt pant i en leilighet tilhørende Wolde-Mariam for kravet. I tillegg er det tre ytterligere krav fra ulike kreditorer som beløper seg til rundt 390.000 kroner, ifølge kredittopplysningene DN har hentet ut.

Wolde-Mariam er på sin side oppført med 12 betalingsanmerkninger på totalt 1,4 millioner kroner. DN har forsøkt å komme i kontakt med Wolde-Mariam, men har foreløpig ikke fått svar på henvendelsene.

Det er også registrert nær en kvart million kroner i betalingsanmerkninger på Wolde-Mariams heleide selskap Squzo Invest as. Kemneren registrerte for rundt to uker siden et utlegg på rundt 182.000 kroner mot selskapet, mens Brønnøysundregistrene har et krav på 55.520 kroner mot selskapet. Kemneren har også to ferske krav fra januar og desember mot Tshawes selskap Conquest på til sammen 462.000 kroner. Utlegg er tatt i selskapets bankinnskudd.

Ramsalt kritikk fra revisor

De heleide selskapene til Baqwa og Wolde-Mariam leverte nylig resultater for 2018.

Gjennom selskapet Squzo Invest har Wolde-Mariam tjent til sammen nær 2,9 millioner kroner før skatt de to siste årene. Etter 2018 tok Wolde-Mariam et utbytte på 2,6 millioner kroner. Gjennom sitt selskap Conquest har Baqwa tjent til sammen 2,85 millioner kroner før skatt de to siste årene.

Baqwa tok et utbytte på 2,2 millioner kroner i 2018. De to Madcon-medlemmene deler samme revisor, som ikke er spesielt begeistret for regnskapsføringen i noen av selskapene. Revisor skriver at selskapenes interne kontroll har vært mangelfull på en rekke vesentlige punkter.

Han skriver derfor at han ikke kan godkjenne årsregnskapet til hverken Conquest eller Squzo slik de foreligger, og revisor kan heller ikke uttale seg om årsregnskapene. Han skriver videre at ingen i ledelsen av selskapene har oppfylt sin plikt til å sørge for ordentlig og oversiktlig registrering og dokumentasjon av selskapenes regnskapsopplysninger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.