– Snakker jeg med Erik?

– Hva gjelder det?

– Regnskapet til A Comic Soul.

– Ingen kommentar.

Da DN ringte telefonnummeret til bookingbyrået A Comic Soul for å komme i kontakt med daglig leder og eier Erik Andreas Uppstrøm, ønsket ikke personen i den andre enden å kommentere saken.

Langt på overtid kom selskapets regnskap natt til tirsdag med nedslående resultater. Fra 2016 til 2017 er omsetningen halvert, gjelden doblet og egenkapitalen negativ.

I den uavhengige revisorens beretning slaktes selskapet, og det sås tvil om det i hele tatt vil overleve.

«Det foreligger en vesentlig usikkerhet som kan skape tvil av betydning om selskapets evne til fortsatt drift,» skriver revisoren.

Mens bookingbyrået i fjor kunne melde om rekordinteresse for stjernekomikerens John Cleese’ besøk til Norge i mai, levde det på kreditorenes nåde.

«A Comic Soul as har en negativ egenkapital med kr 3.017.782 og driver på kreditors regning,» står det i regnskapet.

11 revisoranmerkninger

Bookingselskapet har flere verdenskjente komikere som Bill Burr, Eddie Izzard og Michael McIntyre på kundelisten. Neste sommer har det også kapret journalist og forfatter Bob Woodward til å holde foredrag på Folketeateret i Oslo.

Han er kjent som en av journalistene som avslørte Watergate, og er aktuell med boken «Fear: Trump in the White House».

Til tross for store navn har selskapet slitt økonomisk i flere år. Siden 2015 har selskapet 11 revisoranmerkninger, ifølge Bisnode. I regnskapet for 2017 har selskapet fire.

Mens bookingbyrået hadde en rekordomsetning på 53 millioner kroner og et resultat før skatt på 3,6 millioner kroner i 2016, var omsetningen i 2017 falt til 25,7 millioner kroner.

Selskapet har også en fordring på 5,1 millioner kroner på Partman, et selskap som er eid av Erik Andreas Uppstrøm. Han er også daglig leder og styreleder i A Comic Soul.

Fjorårets underskudd var på 1,5 millioner kroner, men kan i verste fall bli enda større hvis Partman ikke klarer å gjøre opp for seg, ifølge revisoren.

«Følgelig ville varekostnaden ha økt med kr 5.160.528, underskuddet ville ha vært økt med kr 5.160.528 og egenkapitalen ville ha vært redusert med kr 5.160.528,» skriver revisoren.

«I strid med bokføringsloven»

Ifølge revisoren har selskapet brutt bokføringsloven.

«Selskapet har ikke vært à jour med bokføringen og regnskapet har heller ikke vært tilstrekkelig avstemt og periodisert gjennom året. Dette er i strid med bokføringsloven.»

Revisoren reagerer på at regnskapet ikke ble avlagt innen lovens frist, men stopper ikke der. Ifølge revisoren har selskapet heller ikke behandlet skattetrekksmidler i samsvar med bestemmelsene i skattebetalingsloven.

DN har ikke klart å få en kommentar fra Uppstrøm.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Franske butikkeiere kan ha tapt over ti milliarder kroner. – Folk nøler med å komme til butikken
00:00
Publisert: