– Vi er klar over det, sier Camilla Sand, presseansvarlig for Melodi Grand Prix i NRK, som ikke vil kommentere videoen ytterligere.

Lørdag kveld gikk som kjent det 60. Melodi Grand Prix av stabelen i Trondheim, og det var til slutt Ulrikke Brandstorp som stakk av med seieren med låten «Attention». Men det var ikke uten dramatikk at Sarpsborg-kvinnen til slutt ble kåret til vinner.

Under publikums stemmegivning lørdag kveld oppsto det nemlig store problemer med NRKs nettsider, som slet med å behandle trafikken. Ifølge fungerende kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen var 38 millioner emojis grunnen til at stemmesystemet ble brakt i kne, og som igjen førte til kraftige reaksjoner både fra publikum, artister og bransjefolk.

Søndag morgen sirkulerer imidlertid en video på Instagram som kan være med på å forklare grunnen til at stemmesystemet knelte. Videoen viser hvordan en bruker tilsynelatende – ved hjelp av en algoritme – klarer å autotrykke på emoji-knappene på NRKs nettsider slik at det genereres flere tusen klikk på få sekunder.

Skjermdumpet er fra en video som sirkulerer på Instagram søndag morgen. Videoen viser hvordan en bruker tilsynelatende har satt opp et system som genererer flere tusen klikk på få sekunder.
Skjermdumpet er fra en video som sirkulerer på Instagram søndag morgen. Videoen viser hvordan en bruker tilsynelatende har satt opp et system som genererer flere tusen klikk på få sekunder. (Foto: Faksimile: Instagram)

DN er kjent med at videoen er videresendt til utviklerne av stemmesystemet.

Prosjektleder for MGP i NRK, Stig Karlsen, var allerede ute lørdag kveld og beklaget trøbbelet. Til DN søndag sier han at det var mulig å få det til å se ut som man kunne sende et ubegrenset antall emojis i appen.

– Det ser i stemmeappen ut som om man klarer å sende masse emojier, men realiteten er at systemet er begrenset til at det er maks 40 emojier som kan sendes pr 3 sek. Man trenger ikke noe eget program får å gjøre dette. Det er bare å holde entertasten inne mens man trykker på emojier. Det samme er ikke mulig med stemmingen, der er det kun tre pr bruker, sier Karlsen.

På en pressekonferanse søndag sier Karlsen at han skal ha møte med NRK mandag for å få en grundigere teknisk redegjørelse.

Stemte 15 ganger

Det var programleder Ronny Brede Aase som klokken 21.15 lørdag kveld fortalte at systemet på NRKs nettsider var overbelastet.

– Folk har vært veldig ivrige på nett og systemet har vært overbelastet, det har vært helt kaos, sa Aase.

Av en Twitter-melding som ble lagt ut av en bruker lørdag kveld rundt klokken 22.00 ser det tilsynelatende også ut som om det ikke var noen epost-verifikasjon for å opprette en bruker for å avgi sin stemme på NRKs hjemmesider.

Det betyr i praksis at man kunne opprette en ny bruker når man hadde brukt opp sine opprinnelige tre stemmer, og dermed avgi så mange stemmer man ønsket. Den aktuelle Twitter-meldingen viser at brukeren har stemt 15 ganger på én artist, etter å ha opprettet en rekke «tullekontoer» på NRKs hjemmesider.

NRK har ikke besvart DNs henvendelser om det var epost-verifikasjon for å opprette brukere for å stemme under MGP-sendingen.

Finalen i Eurovision Song Contest, hvor det altså er Brandstorp som skal representere Norge, går av stabelen i Rotterdam i Nederland i mai. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.