Terje Formoe er blitt landsberømt for sjørøveren Kaptein Sabeltann, og fyller showene sine i Kristiansand Dyrepark med barn og voksne hele sommeren.

I år fyller sjørøverkapteinen 29 år, men noen økonomisk fest er det ikke.

Ifølge de ferske fjorårsregnskapene faller nemlig inntektene kraftig både for selskapet som blant annet står bak showene, Kaptein Sabeltann as, og selskapet Sabeltannprodukter as – som selger lekesverd, sjørøverdrakter, skuter og alt man måtte trenge som liten sjørøver.

Mens hovedselskapet mistet om lag en fjerdedel av inntektene i fjor, ble salget av effekter og annet mer enn halvert.

Ikke skremt

Formoe er ikke bekymret.

– Det skremmer meg ikke i det hele tatt. Jeg merker ingen stor forskjell, sier Sabeltann-skaperen.

– Tallene har å gjøre med spesielle faktorer i bransjen. Vi står på flere ben. Vi er tv, film, og teater hvor vi har fulle hus hvert år. Jeg er ikke skremt i det hele tatt. Jeg hadde ikke holdt på med dette hvis jeg ikke følte at det var fremdrift. Det er det som driver meg etter så mange år.

Han sier at Sabeltannprodukter as, som i fjor omsatte for bare seks millioner kroner, har vært gjennom en «omleggingsfase».

– Vi er i gang med å legge om filosofien på hvordan vi skal drive, sier han, og sier det ikke er på tale å legge ned selskapet.

– Det ville vært helt feil, men jeg har lyst til å drive det på en annen måte. Vi er i ferd med å finne ut hvordan vi skal gjøre det.

Noe av utfordringen er digitalisering, forteller han.

– Samtidig er det viktigste jeg gjør å skape historier og måter å fortelle på som gjør at Kaptein Sabeltann blir hørt, sier Formoe.

Han ønsker ikke å være for konkret på de nye planene for Kaptein Sabeltann, men det fremgår av regnskapene at det arbeides med en ny tv-serie for sjørøveren.

Svinger

Hovedselskapet Kaptein Sabeltann har sittet igjen med om lag en tredel av pengene i overskudd de siste årene, mens inntektene har falt kraftig de seneste årene. I fjor endte selskapet med et lite overskudd.

– Det er nesten så jeg ikke orker å følge med selv. Det svinger så mye, sier Formoe om regnskapene.

Selv står Formoe oppført med en ligningsformue på 25 millioner kroner og en inntekt på 8,7 millioner kroner i 2016-ligningen, det sist tilgjengelige året.

– Jeg leser ikke tall på den måten som mange andre gjør kanskje, det som står i ligningstallene gir ikke alltid et riktig bilde av den reelle situasjonen, sier han.(Vilkår)

Ismaskin til 43.642 kroner og 50 øre
På Kjøkkenbenken: Mathias Steinbru viser hvordan man lager fløyelsmyk is med Pacojet Junior
01:12
Publisert: