– Tv-bransjen er krevende og i endring, skriver finansdirektør Stine Ore i Warner Bros. International Television Production Norge as til DN.

2018 stiller seg i rekken av trøblete år for tv-produksjonsselskapet som blant annet er kjent for store direktesendte arrangementer som Nobels fredspriskonsert, og tidligere også Amandaprisen og Spellemannprisen.

Etter at siste sesong av «Kakekrigen» gikk på luften i fjor, er det «Første date» på Discovery og «Sporløs» på TV 2 som holder hjulene i gang for selskapet i år.

Måtte halvere staben

I 2017 falt omsetningen med 33 prosent til 56 millioner kroner, ifølge Kampanje. Det resulterte i et tap på 8,9 millioner kroner, og for første gang i selskapets 20 år lange historie valgte ledelsen å nedbemanne med tre årsverk.

I 2018 kom nyheten om at nærmest halve staben og sjefen som ledet selskapet i 19 år, Odd Arvid Strømstad, måtte gå. De gikk dermed fra 18 ansatte til åtte, ifølge årsrapporten.

– Gevinsten av nedbemanningen vi gjennomførte i 2018, ser vi først i inneværende budsjettår, skriver Ore på epost til DN.

– Det var en helt nødvendig omstrukturering av selskapet, som gjør oss sterkere og mer fleksible i et uforutsigbart marked i tiden fremover. Og selv om også 2019 er et krevende år for oss, er det optimisme og entusiasme i selskapet, forteller hun.

Per 27. juni har selskapet ifølge årsrapporten fortsatt ingen daglig leder, men styres av program- og utviklingssjef Skjalg Solstad og finansdirektør Ore.

98 prosent nedgang

I 2018 reduserte Warner omsetningen med 26 prosent til 41,6 millioner, fra 56,4 millioner kroner i 2017.

Resultatet før skatt gikk ned fra -8,9 millioner kroner i 2017 til -17,6 i 2018, noe som gir en nedgang på 98 prosent, ifølge årsrapporten.

– Omsetningen i 2018 falt som resultat av lavere aktivitet enn hva vi planla og håpet på. Tv-bransjen er krevende og i endring, og for å bruke en fotballmetafor, så har vi hatt for mye stang ut på store og spennende produksjoner. Når prosjekter med store budsjetter ikke blir bestilt, eller rebestilt, så får det store konsekvenser for vår omsetning, skriver Ore på epost.

For å sikre at alle underleverandører får betalt i et utfordrende år, har morskonsernet Time Warner International Finance Ltd. innvilget et kriselån på 15 millioner kroner, ifølge Ore.

Videre har morskonsernet skutt inn en kapitaløkning på ni millioner slik at selskapet gjenoppretter en positiv egenkapital, kommer det frem i årsrapporten.

– Årets resultat blir betraktelig bedre enn fjorårets, med høyere omsetning og lavere kostnader etter fjorårets omstrukturering. Vi forventer en videre positiv utvikling i 2020. Vi har støtte fra våre eiere, som har et langsiktig perspektiv på sin tilstedeværelse i Norge, skriver Ore på epost til DN.

Mistet Norsk Tipping-oppdrag

I 2012 vant Warner Bros. kontrakten om å produsere de tv-sendte trekningene av «Nabolaget» og «Eurojackpot» for Norsk Tipping. Men da avtalen utløp i 2016 og begge disse trekningene ble tatt av skjermen, fikk Warner Bros. problemer med å kompensere for inntektstapet, skrev Kampanje i 2018.

Den daværende administrerende direktøren i Warner Bros. bekreftet overfor samme avis at det var tapet av Norsk Tipping-oppdraget som sendte 2017-resultatet til bunns.

I 2017 kom også nyheten om at Warner Bros. slutter som arrangør av Fredspriskonserten etter mange år. Det ble derfor ingen fredspriskonsert i 2018.

Arrangøren ønsket å tenke nytt om konsertens innhold og format, samt at konserten de siste årene har hatt en anstrengt forhold til økonomi, opplyste Nobelinstituttet i en pressemelding. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.