Helt siden den omstridte svenske Kjellberg, bedre kjent som PewDiePie, kapret plassen som verdens største Youtuber i 2014 foran Rihanna, har han vært videoplattformens ubestridte konge.

Men nå er han i ferd med å vippes ned fra tronen.

De siste ukene har det pågått et nervepirrende drama i kampen om plassen på topp. Den indiske musikkgiganten T-Series er i ferd med å ta igjen svensken, og dermed bli den første ikke-engelskspråklige kanalen som topper listen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Youtube-kanalen FlareTV har fulgt duellen tett siden 1. september, og har opprettet en livestream der man kan følge kampen.

I skrivende stund har PewDiePie 71.324.597 følgere på sin Youtube-kanal, mens T-Series følger hakk i hæl med 71.170.373 abonnenter.

– Vi er veldig begeistret, både for organisasjonen og for India. At en indisk kanal er i ferd med å bli nummer én er et stort kompliment for hele landet, sa styreleder Bhushan Kumar i T-Series til AFP.

Kampen mellom PewDiePie og T-Series har fått stor oppmerksomhet både i media og i Youtubernes egne filmer. Til venstre har svensken laget en «disserap» mot sin indiske konkurrent.
Kampen mellom PewDiePie og T-Series har fått stor oppmerksomhet både i media og i Youtubernes egne filmer. Til venstre har svensken laget en «disserap» mot sin indiske konkurrent. (Foto: Illustrasjonsfoto: Mikaela Berg)

Satser på musikkvideoer

Det indiske plateselskapet satser knallhardt på musikkvideoer, og det med stor suksess. Den aller mest populære videoen deres er Guru Randhawas monsterhit «Lahore» med over 620 millioner visninger på Youtube.

Til sammenligning har Justin Biebers «Boyfriend» 736 millioner visninger, mens PewDiePies mest viste video har 84 millioner.

Plateselskapet har kanaler på både hindi, tamil, og panjabi. I tillegg til musikkvideoene lager de treningsvideoer og tegneserier.

T-Series følgerskare skjøt i været da en av Indias rikeste mann, Mukesh Ambani, i 2016 etablerte mobilselskapet Reliance Jio Infocomm (RJIO) og ga 100 millioner indere 4G-nettverk.

Det førte til en revolusjon i markedet som førte til en priskrig mellom aktørene, samtidig som Telenor valgte å trekke seg ut av markedet.

– Folk sier at dette er en suksessfull kanal fordi data er mer eller mindre gratis. Det er ikke sant. Vi har så mange kanaler i India, men vi er i ferd med å bli nummer én på grunn av bra innhold, sier styreleder Kumar i T-series.

Indias rikeste mann Mukesh Ambani har mye av æren for at T-Series har vokst seg så stort. Han har gitt millioner av indere billig 4G-nettverk.
Indias rikeste mann Mukesh Ambani har mye av æren for at T-Series har vokst seg så stort. Han har gitt millioner av indere billig 4G-nettverk. (Foto: Chandan Khanna/AFP/NTB Scanpix)

Skandale-Youtuber

Mens T-Series er en stor aktør, kjører PewDiePie et enmannsshow. Han startet opp som Youtube-gamer i 2010, og spesialiserer seg på videospill, i tillegg til annet innhold.

I 2017 mistet han en stor kontrakt med Disney etter å ha blitt beskyldt for antisemittisme, etter å ha lagt ut et klipp der to menn holder et skilt med teksten «Død over alle jøder».

PewDiePie mente det hele var en spøk, og en del av et prosjekt for å se hva folk var villig til å gjøre for penger.

Etter skandalen mistet han flere annonsører, men er likevel en av Youtubes best betalte stjerner med inntekter på 12 millioner dollar i 2017, ifølge Forbes oversikt. Det tilsvarer over 100 millioner norske kroner.

I Norge er «Randulle» en av de største Youtube-gamerne med 125.000 følgere. Her går han fullstendig bananas etter å ha fått United-stjernen David de Gea i en pakke på Fifa:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Black Friday-tilbudet som får de unge til å gå bananas med pengene
Samme uskyldige lek mange vil huske fra 70-tallet. Bare at nå er det milliardindustri.
01:06
Publisert: