Ungarn har gjenopptatt gassleveransene til nabolandet Ukraina etter at forsyningene ble stanset i September, opplyser et ungarsk gasselskap.

– Jeg kan bekrefte at gassleveransene fra Ungarn til Ukraina har begynt, sier talskvinne i FGSZ, Edina Lakatos, til nyhetsbyrået AFP søndag. Hun bekrefter at rundt 2,6 millioner kubikkmeter med gass ble levert lørdag.

FGSZ besluttet å stanse leveransene til Ukraina på ubestemt tid den 25. september i fjor. Beslutningen har blitt kritisert av det ukrainske statlige gasselskapet Naftogaz som «uventet og uforklarlig».

Stansen kom bare dager etter et møte i Budapest mellom lederen for den russiske gassgiganten Gazprom, Aleksej Miller, og Ungars statsminister Viktor Orbán, som ofte advarer mot å skade landets kommersielle relasjoner med Russland.

Den gang sa FGSZ at stansen i leveransene skyldtes at de ville betjene en økning i etterspørselen. Orbán sa senere at årsaken var at Ungarn ville fylle opp sine innenlandske reserver.

Ifølge det ukrainske gasselskapet Ukrtransgaz importerte Ukraina 600 millioner kubikkmeter gass fra Ungarn i fjor. Forsyningene fra Ungarn er en del av en europeisk innsats for å hjelpe kriserammede Ukraina.

Ungarn har rørledningskapasitet til å sende opp til 6,1 milliarder kubikkmeter gass til Ukraina årlig. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.