- Ja, selvfølgelig! Vi har ikke gjort noen undersøkelser på dette, men flere har nevnt det. Selv om selve jobben kan virke interessant, er det lett for seniorer å hoppe over stillingsannonsen når det vises bilde av halvlykkelige 25-åringer og står i teksten at firmaet tilbyr jobb i et " ungt og kreativt miljø", sier direktør Åsmund Lunde i Senter for seniorpolitikk (SSP).

Han tror mange bedrifter helt ubevisst driver aldersdiskriminering i rekrutteringsprosessen.

- Ulikhet og mangfold på arbeidsplassen skaper dynamikk, men det er nok en tendens til at man velger folk som er lik seg selv, sier Lunde.

Jakter på unge kandidater
En ny norsk undersøkelse viser at norske sjefer foretrekker unge fremfor eldre når de skal ansette, og at seniorer ofte blir sett på som " utbrukte".

En sjekk dn.no har gjort blant jobbannonsene på finn.no viser at mange arbeidsgivere ikke legger skjul på at de er på jakt etter unge, sultne mennesker.

Her er et lite utvalg av det vi fant:

  • "Du vil arbeide i et ungt og hektisk miljø" (medieselger Sponsing, NRK Aktivum)
  • "Vi søker unge, kreative, strukturerte og engasjerte personer" (Aspiro)
  • "Aftenposten søker en ung, idésprudlende og kunnskapsrik person til å redigere Si;D-siden"
  • "Får du jobben, vil du havne i et ungt, ambisiøst og hektisk miljø " (reporter i Her og Nå)
  • "Vi tilbyr et aktivt og ungt jobbmiljø med gode arbeidskolleger " (Radio 1 søker Traffic/Planner-medarbeider)

Klarest av alle på hvem de vil ha og ikke vil ha, er stillingsannonsen som Adecco Hospitality Oslo har lagt ut på vegne av en kunde:

"Ønsket alder: 28-36 år" (hotellresepsjonist) eller " Ønsket alder 28-38 år" (resepsjonssjef).

- Orker å jobbe mer
Ulla Liden i Adecco forstår at seniorer kan føle seg tilsidesatt av annonsen:

- Vi ville ikke anbefalt annonsen, men kunden ville at alder skulle stå. Det er ikke uvanlig i hotellbransjen at de vil ha unge ansatte. De sier at de bedre vil passe inn i miljøet i den alderen, og at de orker å jobbe mer. Vaktene er tøffe, sier Liden til dn.no.

Ikke alle bransjer er like fiksert på unge arbeidssøkere, har hun erfart.

- I kantinebransjen er det helt motsatt. Der vil man helst ansette litt eldre folk fordi de har livserf#229 og er mer stabil arbeidskraft, sier Ulla Liden.

Forbudt å aldersdiskriminere
Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås slår fast på ombudets nettside at aldersdiskriminering er forbudt. Siden nyttår har de håndhevet arbeidsmiljølovens forbud mot aldersdiskriminering.

- Vi har allerede fått mange spørsmål om aldersdiskriminering. Det viser at det er behov for oss, sier Gangås i en kommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.