– Jeg forstår at det kan virke merkelig, men mens Ruter etter at korrupsjonssaken ble kjent høsten 2011, stengte Unibuss ute fra anbud, har de aldri sagt nei til busser fra MAN. Og jeg kan love deg at vi har sikret oss, slik at det ikke hefter noe ved den avtalen vi nå har inngått med MAN, sier sjef for Oslos kommunale busselskap Unibuss, Øystein Svendsen til VG.

Grundig gjennomgang

Ruter la tidligere i år ut Østensjø-anbudet, som Unibuss vant. I en ny anbudsrunde i høst ble tyske MAN valgt som leverandør av bussene som skal gå til og fra Østensjø.

Svendsen understreker at de har gått «svært grundig» gjennom MANs tilbud, og at de var best på pris og tekniske løsninger.

– Dette er den første avtalen vi har inngått med MAN etter at korrupsjonssaken ble kjent i 2011. De har vært gjennom en rekke rettssaker hvor hele ledelsen har gått av og hvor de nye lederne har innført strengere etiske retningslinjer og hvor vi gjennom omfattende møtevirksomhet har fått skriftlige forsikringer om at de har innført nye kontrollrutiner og styringssystemer, sier Svendsen og legger til at det også er gjort en ekstern evaluering av anbudsrunden.

Millioner i bestikkelser

Korrupsjonsavsløringer i det tyske busselskapet MAN ble opptakten til saken i Norge der påtalemakten avdekket en omfattende korrupsjonskultur i Unibuss.

Denne uken ble i alt fem personer med tilknytning til Unibuss og én tilknyttet MAN i Norge funnet skyldig i grov korrupsjon og idømt fengselsstraffer på mellom ni måneder og fem og et halvt år.

Oslo tingrett fant det bevist at industrikonsernet MAN til sammen har utbetalt 6,8 millioner kroner i bestikkelser til to av de tiltalte. Utbetalingene var knyttet til innkjøp av busser og skal ha skjedd over flere år. Beløpene er delvis delt med andre. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.