Ingen kjenner omfanget av katastrofen, for trusselen fra Boko Haram gjør det umulig for hjelpearbeidere å nå mange av områdene der flyktningene lever i og utenfor leire.

Strømmen av feil- og underernærte barn og unge som kommer til klinikkene som er etablert i tryggere områder, taler imidlertid sitt tydelige språk.

Hvert fjerde barn som kommer til Leger Uten grensers klinikk i Maiduguri, kommer for sent og dør i løpet av kort tid, forteller hjelpearbeiderne.

– Dette er barn som i bunn og grunn har vært sultne hele livet, og for noen har det gått så langt at de dør her i løpet av 24 timer, forteller den amerikanske jordmoren Jean Stowell som leder klinikken.

Utsultede barn

Klinikken i Maiduguri har opprinnelig plass til 110 pasienter, men strømmen av utsultede barn gjør at det nå er fire ganger så mange der.

Leger Uten Grenser har slått alarm og mener at det pågår en humanitær krise av katastrofale dimensjoner i det nordøstlige Nigeria. Boko Haram ble nylig drevet ut av enkelte områder her, og det er først nå at omfanget av krisen begynner å bli synlig.

Har det forferdelig

FNs nødhjelpskoordinator Toby Lanzer anslår at nærmere 250.000 barn nordøst i Nigeria er alvorlig feilernært fordi Boko Harams nærvær har gjort det vanskelig å dyrke jorda.

FN har ikke tilgang til rundt 2 millioner mennesker i regionen, og kan derfor heller ikke fastslå hvordan de har det, medga Lanzer under et møte i Brussel forrige uke.

– Vi antar at de har det forferdelig, sa han.

Enorm katastrofe

Nigerias økonomi er i resesjon, og dersom ikke verdenssamfunnet kommer på banen og bringer inn nødhjelp, vil følgene bli enorme, advarer Lanzer.

– Da tror jeg at vi vil få se en sultkatastrofe vi aldri har opplevd maken til, sier han.

I Maiduguri, som er den største byen i regionen, lever det nå rundt 1 million internflyktninger i overfylte leire.

Utenfor leirene bugner markedene av matvarer, men til priser de færreste av flyktningene har råd til.

Drept av Boko Haram

På klinikken i Maiduguri forsøker Hassana Mohammed å amme en baby, samtidig som hun trøster 18 måneder gamle Yakubu. Han er for svak til å svelge mat og må få næring intravenøst.

Mohammeds fem barn har gått mer eller mindre sammenhengende sultne siden den første mannen hennes ble drept for sju år siden.

– Vi har vært på flukt siden, og Boko Haram har aldri vært langt unna. Noen kvinner har mistet livet under fødsler, mens andre har sultet i hjel mens de har vært på flukt. Noen flykter også fra barna sine, som blir etterlatt for å dø, forteller Mohammed.

Mange barn

Én million barn er fanget i områder som hjelpearbeidere ikke tør å bevege seg i på grunn av trusselen fra Boko Haram, anslår FNs barnefond (UNICEF).

I juli ble det gjort forsøk på å bringe nødhjelp ut til disse områdene, men forsøket måtte avblåses da opprørerne angrep en nødhjelpskolonne. Tre hjelpearbeidere ble såret i angrepet, blant dem en UNICEF-ansatt. En bil fra Leger Uten Grenser kjørte på en mine i det samme området. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.