Prosjektene plyndrer urbefolkningens landområder og tråkker på deres rettigheter, mener urbefolkningens organisasjon.

De innfødtes folkeallianse i provinsen Sentrale Kalimantan fordømmer i en uttalelse prosjektene, også de som Norge støtter med 1 milliard dollar (5,5 milliarder kroner), ifølge nyhetsbyrået AFP.

Prosjektene har også støtte fra regjeringen i Australia, hjelpeorganisasjonen Care International og miljøorganisasjonen WWF og tilhører et FN-støttet bev#229sprosjekt kjent som REDD (Reducing Emissions from Deforestation and Degradation).

Benekter

Den indonesiske presidentens øverste rådgiver i klimaspørsmål, Agus Purnomo, sier i en kommentar at gruppens uttalelse er helt grunnløs fordi urbefolkningen vil få stor myndighet i overvåkingen av avtalen.

– Jeg kan garantere at urbefolkningens rettigheter vil bli beskyttet. Vi har avtale om at gruppen blir representert blant REDDs styremedlemmer med betydelig myndighet, sier Purnomo til AFP.

Fratas rettigheter

Generalsekretæren i folkealliansen, Abdon Nababan, sier at rettighetene til de tradisjonelle landeierne blir ignorert. Folkegrupper som er avhengige av skogen, risikerer å bli fordrevet fra områdene de bor på eller fratatt sitt normale livsgrunnlag.

– REDD kan forårsake kulturelt folkemord fordi de fleste innfødte lever i urskog eller torvlandområder, sier han.

Disse områdene er underlagt instrukser fra Indonesias regjering som stopper tømmerhogging.

Presidentdirektiv

Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono utstedte i mai et direktiv som innførte forbud mot nye lisenser for hogging og rydding av skog i den indonesiske regnskogen. Direktivet gjelder i første omgang i to år.

– Gjennomføringen av dette vil sikkert drive dem bort, selv om de har levd her i hundrevis og tusenvis av år, sier Nababan om urbefolkningen.

Flere studier viser at urbefolkningen er gode brukere av skogen. Men Nababan mener at REDD-prosjektene gir makten til kontrollen til selskaper og miljøgrupper.

Krever stans

– Den eneste muligheten er at urbefolkningen blir utnevnt som hovedaktører i REDD-prosjektene. De har tradisjonell kunnskap om styring og bev#229 av skogen fra århundrer tilbake, sier han.

Urbefolkningsalliansen krever øyeblikkelig stopp i alle REDD-prosjektene i provinsen Sentrale Kalimantan. Området er på 153.000 kvadratkilometer og består av mye regnskog. Regionen er også rik på andre naturressurser. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.