- Desember tegner til å bli en svært spennende måned. Det brygger til storm i markedene, skriver analytiker Magne Østnor i en morgenrapport fra DNB Markets.

Markedene går vanligvis inn en mindre likvid periode, med lavere omsetning, i desember, utdyper han overfor DN.

- Derfor gir sjokk i markedene litt større utslag i desember enn andre måneder i året. Og nå er det så mange hendelser at noen kommer til å avvike fra det markedet forventer, sier Østnor.

Ras av rentemøter

Han viser til at de neste tre ukene byr på «utfattelig» mange rentemøter.

I løpet av desember er det rentemøte i Australia, Canada, eurosonen, New Zealand, Sveits, UK, Sverige, USA, Japan, Norge og atskillige fremvoksende økonomier, oppsummerer han i morgenrapporten.

- Av de ti nevnte landene, skal vi ikke utelukke ytterligere lemping av pengepolitikken i syv av dem, mens en sentralbank er ventet å stramme til, skriver Østnor.

Han understreker at rentemøte i den europeiske sentralbanken (ECB) er viktigst denne uken.

Venter tiltak

Markedene venter en annonsering av nye tiltak fra ECB, påpeker analytikerne i Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

- Gitt referatet fra forrige rentemøte, kan det være aktuelt for ECB både å senke styringsrentene ytterligere samt å utvide programmet for kvantitative lettelse, skriver de.

Forventningene har tiltatt siden forrige møte i slutten av oktober, påpeker Østnor.

- Risikoen for at inflasjonen ikke vil ta seg opp i tråd med ECBs prognoser har steget den siste tiden, mener han.

Venter norsk rentekutt

I forrige uke kom det flere norske nøkkeltall - om ledighet og detaljomsetning -  som peker mot fortsatt brems i norsk økonomi, skriver Østnor i mandagens morgenrapport.

Men foreløpig er det ingen bråstans, understreker han.

- Samlet sett reduserer tallene isolert sett sannsynligheten for et rentekutt i desember, mener Østnor.

- Vi venter imidlertid fortsatt et kutt i desember, all den tid vi tror at både ECB og Riksbanken vil lempe pengepolitikken ytterligere i desember samtidig som Norges Bank ønsker å være tidlig ute i en situasjon der rentevåpenet er i ferd med å bli oppbrukt, skriver han i morgenrapporten.

Viktig Opec-møte

Analytikeren trekker også frem fredagens Opec-møte som viktig i desember. Da kan det komme nye signaler fra kartellet om produksjonsvolum.

- Selv om et kutt i kvotene ville økt inntektene for Saudi Arabia på kort sikt, tror vi de vil stå ved strategien fra ifjor om å presse de dyre fatene ut av markedet, skriver Østnor.

Handelsbanken Capital Markets tror Iran vil argumentere for produksjonskutt, uten å få gehør.

- Selv planlegger de som kjent å øke produksjonen så snart de som kjent å øke produksjonen så snart de kan, skriver analytikerne.

Les også:

Nå kommer bankrobotene

- Usikker på om avtalen kommer til å være god nok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Slik lager du god treningsmat

 
Treningsmat: Green drink
Kokk Jonas Lundgren viser sine beste tips for sunn treningsmat. Her lager han en grønnsaksdrink.
03:16
Publisert: