Det er bredt børsfall både i Europa og på Oslo Børs torsdag, og markedene preges av uro og usikkerhet.

Finanssektoren er den som faller mest både på Oslo Børs, den tyske Dax-indeksen og EuroStoxx 50.

Analytiker Håkon Astrup i DNB Markets viser til at banker er høyt giret og at generell usikkerhet med det påvirker bankaksjer mye.

- Banker blir ofte sett på som et derivat på økonomien, sier Astrup.

Vstoxx-indeksen, som måler implisert 30 dagers I Euro Stoxx 50-indeksen, er torsdag på 38,5, nær toppnivået på 40,8 i august, da blant annet uroen rundt Kina tiltok.

- Lehman Brothers-følelsen

Sjef for kredittanalyse Lars Kirkeby i Nordea Markets får «flashbacks» til finanskrisen når han ser på utviklingen i det europeiske kredittmarkedet.

- Generelt er det uro, svake makroutsikter, og kredittforsikringen (CDS) på gresk statsgjeld begynner å trekke opp igjen. Det er ordentlig flashback til finanskrisen, sier Kirkeby til TDN Finans.

Deutsche Bank faller 5,7 prosent etter å ha steget markert onsdag. Société Générale faller 14,5 prosent, blant annet etter å ha lagt frem svakere enn ventet kvartalsrapport.

- Man får nesten litt Lehman Brothers-følelsen. Det begynner igjen å bli likviditetsuro. Om en liten portugisisk eller spansk bank får problemer for så være, men det vil skape store problemer hvis det skjer noe med Deutsche Bank, sier Kirkeby, og legger til at han ikke har dekning på banken. (Saken fortsetter under).

 

Kirkeby sier at de følger nøye med på nivåene på kredittapsforsikring (CDS).

- Det er et likvid instrument og vi ser at det trekker opp for både statsgjeld og banker. Volatilitetsindeksen VIX er også interessant. Det er mer frykttilstander, sier Kirkeby.

DNB-aksjen faller 3,9 prosent til 94,45 kroner, omsatt for 207 millioner.

Kun to av 20 stiger

Ellers på Oslo Børs stiger kun to av de 20 mest omsatte selskapene, det er Opera Software og Wilh. Wilhelmsen ASA.

DNO, Yara International, Orkla og Norwegian Air Shuttle er blant selskapene som har lagt frem resultater, og aksjene er ned.

Morgan Stanley venter at konsensus på Yara International vil bli nedjustert ganske betydelig etter rapporten for fjerde kvartal 2015. Meglerhuset trekker videre frem at Yaras inntjening fremover vil være avhengig av ulike forhold, som utviklingen til ureaprisene, gasskostnadsutviklingen, forholdet mellom norske kroner og amerikanske dollar, og i hvilken grad nitratpremien blir holdt oppe.

Morgan Stanleys førsteinntrykk av Norwegians resultater var at de slo konsensus akseptabelt.

Oslo Børs er ned 2,25 prosent til 518,68 poeng, omsatt for 1,57 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Les også på DN.no:

Dette blir Opels nye bestselger i Norge

NRK vil flytte

Ryanair kutter billettprisene - Norwegian vurderer å følge etter

Se DNTV: Telenor-sjefen: Jeg har fortsatt tillit

Telenor-sjefen: Jeg har fortsatt tillit
Telenors inntekter vokser, men en milliardnedskrivning i Danmark svekker resultatet i fjerde kvartal 2015.
02:47
Publisert: