Stemningen i markedene er spent før tre rentemøter denne uken; i Japan, USA og Norge. Aller størst usikkerhet er det rundt hva Bank of Japan (BoJ) vil konkludere med. Sentralbanken presenterer sin beslutning onsdag morgen norsk tid.

Renten i Japan ventes å forbli uendret på minus 0,1 prosent, viser estimater innhentet av Bloomberg News, skriver TDN Finans. Ifølge nyhetstjenesten mener økonomene at det samtidig er mulighet for annonsering av ny pengepolitisk stimulanse.

Nordea Markets er blant meglerhusene som tror på rentekutt.

- Vi inntar et mer aggressivt syn enn de fleste og venter et ytterligere rentekutt på 20bp til minus 0,3 prosent i morgen tidlig. Men innrømmer at usikkerheten om hva som kommer fra BoJ er større enn på lenge, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i en morgenrapport.

Fire år med «Abenomics»

Det er i disse dager fire år siden Shinzo Abe lanserte den økonomiske planen som skulle dra Japan ut fra et par tiår med lav vekst, deflasjon og pessimisme. Målet for «Abenomics» er fortsatt å skape en prisvekst på to prosent i året, men fristen er utsatt mange ganger.

Sentralbanken i Japan har før denne ukens rentemøte varslet en større gjennomgang av sin pengepolitikk, påpeker sjeføkonom Olsen.

- Klokken 6 i morgen tidlig presenterer BoJ sin plan for pengepolitikken fremover. Markedene frykter at tiden med ytterligere pengepolitiske stimulanser går mot slutten, skriver han.

- Den siste tiden har de globale lange rentene steget, delvis drevet av japanske renter. Derfor har beslutningen i morgen potensial til å bli ukas viktigste hendelse for markedene. Lettelsespolitikken i Japan har så langt ikke oppnådd de resultater sentralbanken ønsker, skriver Nordea Markets-økonomen.

Avviser rentekutt

Også seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets understreker at det er «vesentlig usikkerhet» om utfallet av møtet i Bank of Japan.

I motsetning til Nordea Markets, tror ikke DNB Markets på rentekutt. Meglerhuset venter heller ikke noen store justeringer i pengepolitikken.

- Markedene ser ut til å ha blitt noe mer skeptiske til om sentralbanken vil gjøre noe mer, med oppgang i lange renter, fortsatt sterk yen, og sideveis børsutvikling, skriver Kjennerud i en oppdatering.

- Vi er nokså enige i denne oppfatningen, og tror at Bank of Japan er ferdig med å kutte styringsrenten. Verdipapirkjøpene ventes også uendret frem til sentralbanken ventelig trapper ned kjøpene sine fra og med neste sommer, skriver Kjennerud.

- Vil trolig reagere negativt

Da sentralbanken i Japan innførte negative renter i vinter ble det forventet at dette skulle svekke den japanske valutaen og dermed gi økt støtte til den konkurranseutsatte eksportsektoren. Det motsatte skjedde. Yenkursen har styrket seg med nesten 20 prosent til 102 yen mot dollaren.

- Den japanske sentralbanken vil i realiteten innrømme denne uken at den ikke lenger kan nå inflasjonsmålet på to prosent. Finansmarkedet vil trolig reagere negativt på dette og oppfatte det som en endring – tilsvarende hva vi observerte i USA i 2013, skriver Japan Macro Advisors i rapport denne uken.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor smaker vann forskjellig
Vann smaker ikke bare vann. Her forklares hvorfor vann smaker forskjellig. På smak.no kan du lese den store mineralvann testen og se hvilket mineralvann som er best.
01:18
Publisert:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: