Den norske kronen svekker seg fredag formiddag rundt fem øre mot euroen.

Fredag morgen ble kronen handlet til 8,99 mot euroen, mens du i skrivende stund må ut med 9,05 for en euro.

- Kronen fikk en umiddelbar svekkelse etter inflasjonstallene kom inn litt lavere enn ventet, og detaljhandelstallene var litt svakere enn ventet. Det ser ut som det er dagens norske nøkkeltall som har drevet svekkelsen av kronen nå, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets.

Se liste over valutakursene her

Svekket euro

Tidligere denne uken nådde euroen sitt laveste nivå mot dollaren siden 2006. Dette førte til at den norske kronen styrket seg noe mot den europeiske valutaen. 

- Det er ikke så lenge siden vi var betydelig høyere på nitallet, vi lå i overkant av 9,20 tidligere denne uken. Sånn sett har vi styrket oss litt, sier Viland.

Imidlertid er ikke det en merkbar styrkelse av vår norske valuta, én euro koster fortsatt over 9 kroner. Ifølge Viland er det fordi kronen også er på så svake nivåer. 

- Hvorfor kronen generelt sett fortsatt er svak mot euro, henger mye sammen med oljehistorien og usikkerhet knyttet til oljeprisen, og hvilke konsekvenser det får for norsk økonomi. Det er et nervøst og fortsatt tynt marked, som bidrar til at interessen for kronen ikke er så stor, sier hun.

Svakere enn normalt

Valutaanalytikeren peker på at dersom kronen skal oppleve en mer betydelig styrkelse, må oljeprisen begynne å stige igjen og volatiliteten i markedet avta, slik at man tør å gå inn i kroneposisjoner igjen.

- Vi tror på en styrkelse gjennom dette året. Vi har lagt til grunn 8,40 mot euroen på tolv måneders sikt. Det kan hende at det tar litt tid før man får en så merkbar nedgang, i og med at sentimentet er som det er nå, sier Viland.

Derimot har DNB Markets lagt til grunn at den risikopremien som er på kronen nå skal forsvinne i løpet av året.

- 8,40 mot euroen om tolv måneder er fortsatt relativt svak krone i forhold til hva som er normalt, men det er rimelig i og med at norsk økonomi det neste året vil gå noe svakere enn det den normalt gjør, understreker Viland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

USA i dag: Nå blir det berg-og-dal-bane

Asia i dag: Skjulte lån og skyhøy risiko

- Det er jo næringslivets overskudd som gjør at vi kan ha offentlig sektor