Sjefstrateg Erica Blomgren i den svenske storbanken SEB, advarer mot større usikkerhet i de finansielle markedene i dagene og ukene fremover.

– Hovedproblemet er at ingen vet hva som vil skje fremover. Det eneste som er sikkert, er at børsene verden over vil fortsette å falle helt til det kommer positive signaler om en løsning, sier Blomgren.

Tynget av gjeld

Hellas-krisen vil også fortsette å legge press på renter og valuta. Tirsdag forfallet et lånekrav fra Det internasjonale pengefondet (IMF) på 1,5 milliarder euro.

– IMF har to valg her: Enten å erklære Hellas teknisk konkurs, eller gi Hellas en ny betalingsfrist til etter landet har holdt folkeavstemning 5. juli om EUs og IMFs krisepakke.

Det er stor sannsynlighet for at IMF utsetter betalingen av lånet til etter folkeavstemningen, sier Blomgren.

Uansett hva som skjer denne uken består den enorme gjelden på totalt 240 milliarder euro.

– Hellas har enormt mye gjeld. Selv med en forlenget låneavtale med troikaen denne uken, er det kun spørsmål om tid før Hellas vil ha behov for ytterligere lån. Gjeldsbyrden er ikke bærekraftig, sier analytiker Camilla Viland i DNB Markets.

Hun får støtte av Blomgren:

– Gjeldsnivået i Hellas er uholdbart høy. Det kan komme en nedskrivning av gjelden allerede i den neste avtalen mellom Hellas og kreditorene, sier analytikeren.

«Pest eller kolera»

Den såkalte troikaen, EU, IMF og Den europeiske sentralbanken (ECB) krever kutt i lønningsposen til offentlige ansatte, mindre pensjon og flere arbeidsplasser i privat sektor.

Siste meningsmåling viser at rundt 70 prosent av befolkningen ønsker å beholde euroen fremfor den gamle, greske valutaen, drakmer.

– Grekerne føler nok at de må velge mellom pest og kolera. Det mest sannsynlige utfallet er at de sier ja til forslaget fra kreditorene, sier Viland.

Jo lengre tid det går, desto mer sannsynlig er det at vi får en «grexit», mener Blomgren.

– Den direkte effekten i finansmarkedet er begrenset, men den pågående usikkerheten demper risikoviljen. En «grexit» vil også innebære større geopolitisk risiko ved at land som Russland, Kina og Midtøsten kommer inn og fyller plassen etter EU, sier Blomgren.

Hun er likevel en forsiktig optimist.

– Vårt hovedscenario er at det kommer en løsning innen en uke, og at Hellas får nok en ny betalingsfrist, sier Blomgren.

 

Les også: ESB-styremedlem åpner for «grexit»


  Tsipras går heller av enn å gjennomføre kutt


 

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.