Etter mye turbulens i forrige uke, fortsatte nedgangen på de kinesiske børsene mandag morgen.

Samtidig melder Financial Times (FT) at kinesiske myndigheter har besluttet å gi opp forsøk på å styrke aksjemarkedet gjennom aksjekjøp i stor skala, skriver TDN Finans.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener beslutningen er «fornuftig». Samtidig varsler han stor uro i tiden fremover.

- Aksjemarkedet var i utgangspunktet blåst opp veldig mye. Myndighetene ser nok at det ikke er riktig av dem å bidra til å holde aksjemarkedet kunstig oppe over tid, sier han til DN.

DNs børs og markedssider

Frykter smitte

Hovedindeksen i Shanghai falt 14 prosent i august, opplyser NTB.

FT viser til at det kinesiske aksjemarkedet samlet har falt med 37 prosent siden toppen i midten av juni. I samme periode har statseide investeringsfond og institusjoner benyttet om lag 200 milliarder dollar på å støtte opp om markedet, skriver avisen, ifølge TDN Finans.

Utviklingen i Kina har den siste tiden tynget alle verdens markeder - og ikke minst vært med på å sende oljeprisen ned til finanskrisenivå. Frykten i resten av verden er at aksjefallet gjenspeiler en realøkonomi i større motvind enn tidligere antatt.

- Bekymringen vår har også vært at et ras i aksjemarkedet kan smitte til et ras i eiendomsmarkedet, som er mye verre, sier sjeføkonom Juel.

I helgen skrev DN om de kinesiske «spøkelsesbyene». Økonomer er uenige om hva anslag på mellom 20 og 40 millioner tomme boliger egentlig innebærer. Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets mener det finnes flere argumenter som taler mot en kinesisk boligboble med påfølgende krasj i boligprisene.

- Mange vil også hevde at dette med spøkelsesbyene er en sannhet med modifikasjoner. Dette fordi mye blir solgt noen år før boligkompleksene ferdigstilles samt at mange av de nye kjøperne venter på at infrastruktur og lignende skal komme på plass før de flytter inn, sa sjeføkonomen til DN.

Juel i Nordea Markets hevder på sin side at et aksjekrakk kan smitte over på eiendomsmarkedet gjennom flere kanaler:

- Noen har lånt penger på boligen for å investere i aksjemarkedet. Ikke minst en del eiendomsselskaper og foretak kan begynne å tape penger, sier han.

Høyner gjeldstak

Flere tiltak fra kinesiske myndigheter den siste tiden anses som signaler på at arbeidet med å stimulere økonomien intensiveres.

I forrige uke kuttet kinesiske myndigheter både signalrenten og bankenes reservekravsrate, noe som ble godt mottatt i markedene.

Videre meldte det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua i helgen at kinesiske myndigheter etablerer et gjeldstak for lokale myndigheter på 16.000 milliarder yuan og et maksimalt låneopptak på 600 milliarder yuan i år.

Dette tilsvarer henholdsvis 23 og 0,9 prosent av bruttonasjoalprodukt (bnp), opplyser DNB Markets i sin morgenrapport mandag. Meglerhuset er riktignok litt usikre på hvor mye vekt det skal legges på tallene.

- Beregninger gjort av IMF tidligere i år viste at gjelden til lokale myndigheter ved utgangen av fjoråret tilsvarte 38 prosent av bnp. Samtidig anslo IMF at gjeldsøkningen til lokale myndigheter i år ville være på nesten 7,5 prosent av bnp - vesentlig høyere enn «den tillatte» økningen myndighetene nå legger opp til, heter det i morgenrapporten.

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

Se DNtv: Nytt fall i Kina

Nytt fall i Kina
Børsene i Kina falt på nytt mandag morgen etter en opptur i slutten i av forrige uke.
00:58
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.