- At boblesprekken fortsetter i Shanghai har lite med verden å gjøre, trolig også lite med kinesisk økonomi å gjøre, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til DN tirsdag morgen.

Shanghai-børsen stupte med nesten syv prosent da den åpnet på tirsdag, før den tok seg noe inn.

Etter det som ble omtalt som «black monday» eller «svart mandag», ser Andreassen flere årsaker til å likevel være optimist.

Han viser til at oljeprisen stiger noe etter gårsdagens kraftige fall samt at future-indeksene på USA-børsene har tatt seg noe opp.

- Jeg synes oppmerksomheten på børsen i Kina har vært veldig overdrevet, sier sjeføkonomen og utdyper:

- Børsen steg 150 prosent mens økonomien bremset ned. Det var kun på tilgang på lånte penger - en helt åpenbar spekulativ boble. At den sprekker, har ingenting med kinesisk økonomi eller med resten av verden å gjøre.

Advarer mot krakk

Oslo Børs falt mandag med drøyt fem prosent, det største børsfallet siden 18. august 2011.

I tirsdagens utgave av DN advarer Kristian Falnes - tidligere forvalter i Skagen-Fondene - om at hovedindeksen kan falle ytterligere 15 til 20 prosent (NB. krever innlogging).

Andreassen mener på sin side at dette ikke er realistisk i dag.

- Hvis ikke verden faller fra hverandre realøkonomisk, faller heller ikke Oslo Børs fra hverandre. Det kan være nedside igjen på grunn av fallet i oljeprisen. Samtidig har kronekursen falt kraftig, noe som hjelper andre deler av næringslivet, sier han og fortsetter:

- Ja, det er trøbbel i Kina og en del andre fremvoksende økonomier sliter. Men fundamentet for vekst er bedre i Europa og USA enn tidligere. Verden samlet er derfor ikke alvorlig i ubalanse.

Venter oppgang

Andreassen venter å se oppgang, når Oslo Børs åpner tirsdag.

- Dette ut fra hva som har skjedd med oljepris og aksjer ute, sier han.

Samtidig understreker sjeføkonomen at det er for tidlig å si at uroen er over for denne gang.

- På kort sikt er det ikke mulig å ha noen mening om dette. Nå er markedene helt ute av balanse og det skal ingenting til for å dytte dem opp eller ned, understreker sjeføkonomen.

- Fra storm til orkan

Analytiker Magne Østnor i DNB Markets oppsummerer gårsdagen slik i sin morgenrapport tirsdag:

- Fra storm til orkan: Ord blir fattige når man skal beskrive bevegelsene i finansmarkedene det siste døgnet. Det gikk fra vondt til verre i markedene i går, med store bevegelser i både aksjer, renter og valuta. Enn så lenge er realøkonomien lite påvirket, men risikoen for en utsettelse av renteoppgangen i USA og Storbritannia har økt.

Også han understreker at uroen ikke skyldes en betydlig svakere utvikling i realøkonomien.

- Ei heller har den bidratt til det. Enn så lenge, skriver Østnor.

Følg utviklingen på DNs børs- og markedssider

Se DNtv: - Det er usikkerhet rundt oss

Det er usikkerhet rundt oss
Statsminister Erna Solberg om fallet i aksjemarkedet
00:32
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Dette kan gi alvorlige konsekvenser

Kan gi problemer
00:00
Publisert: