Mandag formiddag spredte full panikk ved de asiatiske børsene seg til markeder over hele verden.

Oljeprisen falt til laveste nivå på omlag seks år, noe som sender Oslo Børs ned over seks prosent.

- Det er flukt til sikkerhet og pengene går til sikrere rentepapirer, som gjør at renter også faller, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til DN.

Ett viktig spørsmål fremover handler om hvilke konsekvenser markedsutslagene i Kina får for de øvrige markedene, inkludert råvaremarkedene, understreker han.

Chen viser til at Kina det siste tiåret har blitt en stadig viktigere økonomi - og da spesielt for råvareeksporterende fremvoksende økonomier.

- Når vekstdriverne skiftes fra råvareintense investeringer til mer konsum- og servicedrevet økonomisk vekst, oppleves det som en hard landing for råvareetterspørselen, sier Chen.

- En hard landig

Kinesiske myndigheter sendte sjokkbølger i markedene, da de nylig nedjusterte sin valuta mot amerikanske dollar.

Før helgen førte svake industritall til å ytterligere øke bekymringen rundt hvordan det egentlig står til i kinesisk økonomi.

- Det er stor usikkerhet rundt hva som skjer i Kina, og dermed vekstøkonomiene, sier seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets til DN.

Han ser tegn på at kinesiske yndigheter har mistet krontroll over situasjonen.

Chen i Storebrand Kapitalforvaltning peker på frykten for at Kina nå entrer den såkalte valutakrigen.

- Kina har lenge holdt seg unna ved å ha en stabil og en styrkende kurs mot dollaren. Skulle de nå gjøre det, ville det bli vanskeligere for andre fremvoksende økonomier å konkurrere med Kina.

Frigjør valutaer

Mork i Handelsbanken Capital Markets merker seg at Kazakhstan i forrige uke innførte flytende valutakurs, noe som førte til et fall på 20 prosent mot amerikanske dollar.

- Dette er en valuta vi ellers aldri tenker på, men det er interessant, mener Mork, som utdyper:

- Jeg tror vi kommer til å se mer av dette i oljeproduserende land i takt med at oljeprisen faller. De får problemer med utstrømning av kapital, sine budsjetter og blir tvunget til å frigi sine valutaer. Det blir nok en del av stemningsbildet når det gjelder emerging markets fremover: Her har vi hatt altfor høye forventninger og nå gjelder det å komme seg ut.

DNs valgportal: SE HVEM DU ER MEST ENIG MED(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: DNs ekspert Bård Bjerkholt om markedsuroen

 
Dette kan gi alvorlige konsekvenser
DN´s kommentator Bård Bjerkholt forklarer hva som har skjedd i aksjemarkedet den siste tiden.
01:19
Publisert: