Den globale indeksen MSCI World stupte 3,4 prosent, en nedgang som kom i tillegg til 11,1 prosents nedgang siden nyttår.

Nivået er dermed det samme som i juni 2013. Hvis ikke utviklingen snur, blir januar en av de verste månedene i indeksens historie.

Røde tall preget onsdag børsene over store deler av verden, og i Europa falt flere av de viktigste indeksene over 3 prosent.

– Jeg er ganske pessimistisk når det gjelder aksjemarkedene de neste to til tre månedene, sier Andreas Clenow i selskapet ACIES Asset Management.

Bjørnen ut av hiet

Forrige gang MSCI World falt like mye som den har gjort så langt i januar, var midt under finanskrisen i oktober 2008.

Clenow tror ikke verdens aksjehandlere står overfor et like dystert scenario nå. Men han konstaterer at vi snart har å gjøre med et «bear market» – som ofte defineres som et fall på over 20 prosent.

Bjørnemarkedet var allerede et faktum en periode onsdag, da MSCI World befant seg 20,5 prosent under toppen i mai i fjor. Etter en stund krabbet indeksen oppover, og bjørnen tuslet inn i hiet igjen.

Stadig lavere oljepris

Verdens børser dras nedover av de raskt dalende oljeprisene, og onsdag var amerikansk lettolje for levering i februar nede i 26,19 dollar fatet.

Da oljeprisen gikk litt opp igjen, fulgte aksjekursene etter. Den brede indeksen S&P 500 endte med et fall på 1,17 prosent til 1.859,33 poeng. Tidligere på dagen hadde indeksen sunket 2,24 prosent til det laveste nivået siden februar 2014.

I Europa var børsfallene brattere. Den tyske indeksen DAX 30 falt 3,2 prosent, mens Oslo Børs hadde sin verste dag så langt i år med en nedgang på 4,7 prosent.

Sent på kvelden hadde prisen på nordsjøolje falt 3,4 prosent til 27,7 dollar fatet. I tillegg til oljeprisfallet bidrar den økonomiske uroen i Kina og andre store utviklingsland til å presse verdens børser nedover. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om børsuroen:

- Ikke selg alt

- Markedet viser tegn til ren panikk

- Frykten som herjer nå

Se DNTV: Mener sjokk brer seg raskere

Mener sjokk brer seg raskere
Kriser og rystelser i en del av verden brer seg nå mye raskere gjennom hele verdensøkonomien enn før, mener Davos-veteran og DNB-sjef Rune Bjerke under den norske deltagermiddagen i alpebyen.
01:28
Publisert: