Spenningen er stor dagen før Norges Bank offentlig gjør sin rentebeslutning.

11 av 20 økonomer venter en uendret styringsrente, viser estimater innhentet av TDN Finans. Resten venter et kutt på 0,25 prosentpoeng, til 0,50 prosent.

- Vi vil få store bevegelser i kronen uansett hva de gjør. Usikkerheten knyttet opp mot møtet er såpass stor og markedene er så tynne, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets til DN.

Følg utviklingen i valutakursene her.

Turbulent tid

De siste ukene har vært turbulente for den norske kronen.

Kraftige fall i oljeprisen kombinert med det tynne markedet har ført til at kronen har blitt handlet innenfor intervallet 9,26 til 9,60 mot euroen bare i løpet av de siste ti dagene.

Viland viser til at kronen ble betydelig styrket etter at Riksbanken holdt renten uendret tirsdag.

- Da tenkte man at det var mindre sannsynlig at Norges Bank skulle kutte, sier hun.

Onsdag har imidlertid kronen blitt svekket igjen. I skrivende stund koster en euro 9,58 kroner, over ti øre mer enn tirsdag ettermiddag.

- Det skyldes nok helt det motsatte. Man er nervøse for hva sentralbanken vil gjøre. Når markedet er så tynt samtidig, får du såpass store utslag, sier Viland.

Nervøst, tynt og usikkert

Desember er en måned der kronen vanligvis opplever store bevegelser.

Da Norges Bank kuttet renten i desember ifjor, hadde kronen den største bevegelsen mot euro noensinne. På et tidspunkt ble euroen handlet til 9,88 kroner, en svekkelse på over 60 øre sammenlignet med dagen før.

- Siden det er så stor usikkerhet denne gangen og tynne markeder, så vil utslagene bli store. Vi er blant de som venter at det kommer et kutt. Det tilsier at kronen svekkes i morgen. Hvis de ikke kutter vil kronen styrkes, sier Viland.

Hun peker på at reaksjonene vil avhenge av hva sentralbanksjefen sier. Dersom det signaliseres klart at de har planer om å kutte, kan styrkningen bli begrenset.

- Men hovedbildet er at markedet er nervøst, det er tynt og det er usikkert hva som vil skje, understreker Viland.

Blir bevegelser uansett

Nordea Markets venter ikke et kutt på torsdagens møte, men også analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets trekker frem at markedet er nervøst.

- Det er stor usikkerhet foran morgensdagens rentemøte i Norges Bank i markedet, påpeker han i meglerhusets morgenrapport onsdag.

Nordea Markets estimerer at det er priset inn en 40 prosent sannsynlighet for et rentekutt.

- Så bevegelser i euro-norske får vi uansett, skriver Bernhardsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

- Jeg skal gjøre mitt beste

Disse parene har høyest lønnsvekst

- Å være konen til en politiker er noe helt annet enn å være politiker selv

Se DNTV: Trump til DN: - Jeg elsker Norge!

Trump til DN: -Jeg elsker Norge!
Ny tv-debatt mellom de republikanske presidentkandidatene Donald Trump og Jeb Bush i natt. DN spør Trump om de stadig tøffere angrepene fra Bush. «Han må gjøre det. Han gjør det så dårlig på målingene. Jeg ville gjort det samme», svarer Trump.
01:27
Publisert: