Tidligere på dagen onsdag hadde oljeprisen dykket under 50 dollar fatet. Det kraftige fallet dannet et alvorlig bakteppe for næringsminister Monica Mælands (H) årlige møte med oljenæringens leverandørindustri.

- Dette er alltid viktige møter, men nå er de viktigere enn før, sier hun.

Mæland hadde et tilsvarende møte i fjor, men nå er det en langt mer alvorlig situasjon. I innkallingen ble det understreket at ministeren ville høre mer om utfordringene i bransjen.

Mindre flesk å servere

Den fallende oljeprisen har allerede ført til 100 oppsigelser hos Compass Group, som leverer catering og renholdstjenester.

- Vi opplever det som veldig alvorlig i denne bratte nedgangen, og det er en krise for de som rammes, sier administrerende direktør Therese Log Bergjord.

Hun forteller at etterspørselen etter deres tjenester går ned fordi prosjekter utsettes, rigger suspenderes, og det er noe færre folk ute der det er drift enn på samme tid i fjor.

Rammer bredt

Compass Group har 2500 ansatte hvorav rundt 1000 jobber mot offhore. Resten jobber mot andre bransjer, men også her merkes endringene.

- Det er ikke bare de rettet som er rettet mot offshore som rammes, vi  må gå gjennom hele organisasjonen. Det er tøffere krav hos alle våre kunder, og de springer etter relativt sett mindre summer enn før, sier hun.

Hun sier selskaper som har en tilknytning til oljeindustrien nå trimmer organisasjonen, og at dette fort merkes av dem.

- Det blir mindre flesk, sier hun, og forklarer at uttrykket brukes fordi de driver med mat.

Sunt, på en betingelse

Mæland får skryt for sin offensive holdning til næringen, både fra Bergjord og Ingvild Sæther, administrerende direktør i Teekay Shipping Norge, som er verdens støre innen skip som henter olje fra bøyer til havs.

- De er ikke så ”hands on” i andre markeder vi opererer i, sier Sæther.

Hun mener Mæland kan bidra gjennom å forstå næringen og før en politikk som er tilpasset næringen og utfordringene de møter.

- Hun kan skape forutsigbare rammebetingelser, men det er næringen som må fikse dette. Vi kan jo ikke spørre Mæland om å få riggene i drift igjen, sier Bergjord.  

Både Bergjord og Sæther tror oljeprisfallet kan gi bransjen insentiver til å ta sunne grep.

- Når prisen faller så dramatisk som 50 prosent på tre-fire måneder så fører det til en omstilling. Den blir smertefull fordi det skjer så brått, men  jeg tror det på sikt er sunt med en omstilling, forutsatt at kursen kommer opp igjen, sier Sæther.

Lese også:

- Ned, ned, ned for olje, euro, børs og rente

- Prisraset er langt fra over

- Det ser riktig dårlig ut. Som at markedene står helt stille

- Heldigvis for dere er Norge et av de rikeste, smarteste og mest velstyrte landene i verden  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.