Det blåser friskt på toppen av Høyhuset på Bryne. Fra Jærens høyeste bygning kan de tre industri­eierne Kåre Stokkeland, Jørn Arve Årdal og Inge Brigt Aarbakke skimte sine fabrikklokaler.

Ingen andre steder i Norge er det større tetthet av mekaniske bedrifter stappet fulle av såkalte cnc-maskiner (datastyrte maskiner). Bedriftene har grodd opp som paddehatter i kjølvannet av oljeboomen i Rogaland. Men nå er oppturen over.

Sysselsetter 1000

– Vi går nå sammen for å kjempe om kontrakter internasjonalt, sier Inge Brigt Aarbakke, den mest kjente industrigründeren på Jæren.

Gjennom selskapet Alloyance skal de 17 bedriftene som samlet sysselsetter 1000 mennesker og har en omsetning på to milliarder kroner, forsøke å kapre nye ordrer internasjonalt i nye markeder som grønn energi, forsvarsindustrien, luftfartsindustrien og olje- og gassindustrien.

– Målet er helt klart at vi ikke skal miste én til av de 1000 arbeidsplassene vi har, sier Aarbakke.

Både Aarbakke og Stokkeland har vært gjennom en kraftig nedtur siden oljeprisen kollapset. Kostnader er kuttet, ansatte sagt opp og permittert. Men begge melder nå om positive signaler i markedet.

– Vi føler at det er noe som er i ferd med å skje i markedet. Vi har mer å gjøre og har tatt inn igjen permitterte, sier Stokkeland i Depro.

Nå skal jærbedriftene samarbeide og ikke lenger slåss.

Ikke slåss

– Det var ikke slik før at vi ville samarbeide med konkurrenten i nabolokalene. Vi så de heller konkurs, spøker Aarbakke.

Nå skal de 17 bedriftene gjennom samarbeidet Alloyance reise verden rundt på jakt etter nye ordrer og samarbeide om produksjonen av ordrene om det er behov for det. Et eget rammeverk for betaling internt mellom de 17 bedriftene er bygget opp for å holde samarbeidsklimaet ved like.

Følg markedsutviklingen på DN Investor.

 

LES OGSÅ OM:

 

Solvik-Olsen stanset ansettelsesprosess: Misfornøyd med søkerlisten dnPlus

Starter undersøkelser av professor-publiseringer: Starter egen granskning dnPlus

Helsebråket: Legemakt og penger dnPlus

 

SE PÅ DNTV: - Hele landet har hatt god boligutvikling i år, unntatt...

- Hele landet har hatt en god boligutvikling i år, bortsett fra en naturlig nedregulering i Rogaland
Hovedutfordringen for boligmarkedet er nå i Oslo, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening. Bygging av over 30.000 boliger ble satt i gang i Norge 2015. Det er en økning på 19 prosent fra året i forveien.
02:35
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.