På bare noen få dager har norske selskaper meldt om nedskrivninger på mange milliarder kroner:

  • BW Offshore skriver ned goodwill og FPSO-enheter med 2,7 milliarder kroner.
  • Solenergiselskapet Rec Silicon skriver ned for 1,3 milliarder kroner.
  • Statoil tok nedskrivninger for netto ti milliarder kroner.
  • Tirsdag meldte det lille seismikkselskapet Polarcus at det skriver ned seismikkutstyr, båter og annet for 2,1 milliarder kroner.
  • Onsdag skuffet Telenor med kvartalsresultatet, og valgte å ta nedskrivninger på 2,1 milliarder kroner i Danmark på grunn av de vanskelige markedsforholdene.

Det danske telemarkedet har lenge vært preget av intens priskonkurranse.

- Konkurransesituasjonen i Danmark er ikke bærekraftig, sa Sigve Brekke da han la frem resultatene for fjerde kvartal.

Avlyst fusjon

Telenor hadde håpet at en fusjon med TeliaSonera i det danske markedet skulle gjøre situasjonen lettere, men denne fusjonen ble avlyst i høst på grunn av det selskapene mente var for strenge krav fra EU-komissær Margrethe Vestager.

Nedskrivningene for de norske børsselskapene har dermed nådd mer enn 23 milliarder kroner totalt så langt i år.

 

Like før resultatsesongens start spådde sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank at oljesmellen vil barbere bort opptil 40 milliarder. Han er dermed på god vei til å få rett.

Sjekk hele listen over 52 børsselskaper som er i faresonen:

Opprydning til 40 milliarder dnPlus  (DN+)

Tror ikke på verdiene

Bakgrunnen for giganttapene er at flere av selskapene opererer med en egenkapital som er flere ganger større enn den prisen markedet setter på egenkapitalen.

Markedet tror rett og slett ikke på de verdiene selskapene opererer med, og derfor er det ventet at luften må tappes ut av oppblåste regnskapsverdier.

– Det meste kommer innen olje og offshore, var Hermanruds analyse.

Har slitt lenge

For eksempel har seismikkselskapet Polarcus slitt lenge med oljekrisen og oljeselskapenes lavere investeringer og fikk nylig på plass en finansiell restrukturering av selskapet.

Selskapet har også kuttet kostnadene. Det var ventet at selskapet ville ta nedskrivninger, og selskapet opplyser også at Finanstilsynet har bedt om opplysninger fra selskapet om nedskrivninger av båter og seismikkutstyr.

«Nedskrivningene skyldes de svake markedsforholdene med fallende dagrater», skriver selskapet, der det opplyser at nedskrivningene i hovedsak vil veies opp av regnskapsgevinster knyttet til gjennomføring av restruktureringsplanen.

I onsdagens utgave av DN advarer Swedbank mot en giftig cocktail:

«Markant risiko» for dyp krise dnPlus  (DN+)

DNs kommentator spør om resesjon egentlig er så skummelt:

Rasfaren dnPlus (DN+)

Og langt fra børsen har Rema-sjef Ole Robert Reitan en heller laber start på året:

– Vi er kronisk misfornøyde dnPlus (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.