- Adventens farge er lilla. I valuta- og rentemarkedene lyser nok heller lampene gult. For denne uken skal fire rentemøter, hvorav tre med usikkert utfall, tas unna i desembertynne markeder, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i meglerhusets morgenrapport.

Denne uken holdes det rentemøter i den svenske sentralbanken, den amerikanske sentralbanken, Norges Bank og Bank of Japan. Det er spenning knyttet til de tre først nevnte, mens det ikke er ventet noen endringer fra Japan.

Fortsatt høy ledighet i Sverige

Først ut av sentralbankene er svenske Riksbanken, som kunngjør sin rentebeslutning tirsdag.

Tross god vekst i svensk økonomi, er ledigheten fortsatt høy.

- Dette kan tyde på at mye av ledigheten er strukturell. Da er ikke mer pengepolitisk gass svaret, skriver Dørum.

Torsdag i forrige uke skuffet i tillegg svenske inflasjonstall.

En tredel av spurte analytikere venter at Riksbanken kutter renten med ti rentepunkter, til -0,45 prosent, påpeker Dørum.

- Nær samme sannsynlighet er priset inn i markedet. Som flertallet venter vi ikke kutt nå, skriver han.

- En ny fase

Onsdag ettermiddag skal den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) offentliggjøre sin rentebeslutning. Dette mener økonomene er den viktigste hendelsen denne uken.

- «Alle» venter at amerikanerne hever renten på onsdag, og ved det innleder en ny fase for de pengepolitiske forhold i verden, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i meglerhusets morgenrapport.

Renten ble sist endret i desember 2008. Da ble den satt ned til dagens nivå på mellom null og 0,25 prosent.

- Det er spenning knyttet til hvilke signaler Fed gir om veien videre, og hvordan markedene vil fordøye den første renteøkning på nesten ti år, skriver Olsen.

Dørum i DNB peker på at det ses på som en «done deal» at Fed hever renten på onsdag.

- Hvis Fed likevel skulle velge å ikke heve, vil markedsutslagene kunne bli store, skriver han.

Markedet delt

Torsdag er det Norges Bank sin tur til å kunngjøre sin rentebeslutning.

Markedet er omtrent delt i sin forventning til desember-møtet. 11 av 20 økonomer tror at Norges Bank vil vente med rentekuttet til mars 2016 og holde styringsrenten uendret, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

DNB Markets er et av meglerhusene som tror Norges Bank vil kutte renten denne uken.

- Norges Bank ikke kutte nå. Men renten virker med et etterslep, det er lenge til neste rentemøte, og det er tøft å øyne noe omslag i Norge frem til da, skriver Dørum.

Nordea Markets tror imidlertid sentralbanken venter.

- Selv om oljeprisen har falt de siste par ukene, tror vi ikke at Norges Bank på torsdag vil si at de kutter allerede nå, blant annet fordi kronen er klart svakere enn ventet, skriver Olsen.

Kan gi store utslag

Dørum i DNB peker på at rentemøtene denne uken finner sted i en situasjon med tynne markeder.

- Derfor vil eventuelle overraskelser kunne gi store kursutslag, understreker han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Har kjøpt Oslo City

Avis: USA vil heve gammelt eksportforbud

Sentralbanken forsvarer standpunkt

Se DNTV: 45 sivile drept i angrep nær Damaskus

45 sivile drept i angrep nær Damaskus
Disse bildene viser ødeleggelsene i Douma, en av flere opprørskontrollerte byer i nærheten av Syrias hovedstad Damaskus som ble angrepet søndag. Den syriske hæren skjøt raketter mot Douma, mens uidentifiserte fly slapp bomber over byen.
00:32
Publisert: