–Jeg sitter sammen med studentene hver dag.

Jimmy Lai (66) har tid til mer enn å lede Hong Kongs største mediehus, Next Media, som er notert på Hong Kong-børsen. Siden lørdag for vel halvannen uke siden har Lai brukt flere timer daglig i protestområdet i finansdistriktet Central.

Lai sitter i et lite telt på asfalten, midt i hovedveien der det vanligvis er tett biltrafikk.

Han ble smuglet ut av Kina som barn og levde som barnearbeider i Hong Kong, men har skapt en stor formue. Siden studentopprøret på Tianmen Square i Beijing i 1989 har han vært en kjent Kina-kritiker.

Det har kostet ham dyrt. Kina-vennlige krefter har åpent anklaget Lai og hans nære medarbeider Mark Simon for å være knyttet til USAs etterretningstjeneste, CIA.

– Jeg arbeider ikke for CIA, måtte Simon slå fast i The South China Morning Post nylig.

Møtt av razzia

I august gjennomførte byens korrupsjonsmyndigheter Independent Commision Against Corruption (ICAC) en razzia i Lais hjem.

– ICAC har hacket pc-en min i ti år og funnet ut at jeg har støttet demokratiske partier økonomisk. Deres anklage er at mine økonomiske bidrag er korrupsjon. Det er ren galskap. Jeg kan ikke korrumpere folk til å gjøre noe godt for samfunnet, sier Lai.

Ifølge Financial Times skal Lai ha gitt minst ti millioner Hong Kong-dollar (8,5 millioner kroner) til minst to partier – The Democratic Party og Civic Party – det siste året.

The South China Morning Post skriver at det kan være snakk om minst 40 millioner Hong Kong-dollar de siste to årene.

– All informasjon er tilgjengelig. Jeg vil ikke kommentere noen tall her, sier Lai til DN.

Skylder på Kina

ICAC etterforsker om Lai og de politiske lederne som har mottatt bidrag har brutt lover som skal hindre bestikkelser. Lai mener undersøkelsene har sammenheng med hans kritikk av Kina og har skrevet i sin egen avis, Apple Daily, at ICAC er spesielt harde mot Kina-kritikere.

ICAC har benektet det og sier at politiske meninger er «helt irrelevant», ifølge Financial Times.

– Beijing er tøff med alle som kritiserer dem, sier Lai, og mener at regimet ønsker hans liberale aviser i Hong Kong og Taiwan stengt.

Selv kan han havne i fengsel hvis korrupsjonsanklagene slår til.

– Men det betyr ikke at vi vil legge ned. De har ikke gitt oss noen god forklaring på hvorfor vi skal stenge, men de har klart å få kinesiske selskaper til å boikotte annonser i avisene våre.

– Er den frie pressen i Hong Kong truet?

– Jeg tror ikke det. Ikke så lenge eierne er villig til å kjempe for produktet, sier Lai.

Ingen sjef i bevegelsen

Jimmy Lai har blant annet hatt et tv-program sammen med den 17-årige protestlederen Joshua Wong i gruppen Scholarism.

Lai mener det er spesielt at Occupy-bevegelsen virker rolig og organisert, selv om det ikke er én leder som står foran gruppen.

– Wong er et flott menneske som representerer en liten gruppering, men det vidunderlige med denne bevegelsen er at det spirer av et spontant initiativ hos hver enkelt demonstrant. De unge menneskene vil kjempe i lang tid for demokrati og jeg er veldig spent på hvordan det vil ende, sier Jimmy Lai.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.