Kurdiske styrker melder om framgang i offensiven for å ta tilbake den strategisk viktige demningen i Mosul, som kontrolleres av Den islamske stat (IS).

En kurdisk kilde opplyser til BBC at kurdiske peshmerga-styrker med støtte fra amerikanske luftstyrker, innledet nye angrep mot IS-mål i 05-tiden lokal tid søndag.

Meldingen er ikke bekreftet av andre kilder.

Den kurdiske framrykkingen begynte etter at USA lørdag bombet flere IS-mål i nærheten av Mosul-demningen. Amerikanske fly gjennomførte til sammen ni angrep mot IS-stillinger i byen Arbil og ved demningen, bekrefter Pentagon.

– De ni flyangrepene som hittil er gjennomført har ødelagt eller påført skader på fire pansrede personellkjøretøy, sju bevæpnede biler, to Humveer og en panservogn, heter det i en kunngjøring fra den amerikanske sentralkommandoen.

Drevet tilbake

Ifølge kunngjøringen ble angrepene gjennomført for å støtte opp om det humanitære hjelpearbeidet i Irak, og for å beskytte amerikansk personell og amerikanske installasjoner i landet.

En talsmann for de kurdiske styrkene i området hevdet lørdag ettermiddag at opprørerne er drevet tilbake.

– Den kurdiske peshmerga-styrken har, med flystøtte fra USA, tatt tilbake kontroll over den østlige siden av damområdet, sa major Abdelrahman Korini. Dette er ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Strategisk viktig

Mosul-demningen på elva Tigris forsyner store deler av regionen med elektrisitet og er også svært viktig for jordbrukerne i Nineveh-provinsen.

Den som kontrollerer demningen kan i teorien oversvømme store deler av Nord-Irak

IS-opprørere tok kontroll over demningen 7. august, etter flere dager med intens kamp.

Ifølge øyenvitner fraktet de deretter inn ingeniører for å utføre nødvendig reparasjonsarbeid på demningen.

Les også:
– Amerikansk luftangrep nær demning i Mosul

DN Lørdag: Pilotprosjektet magasinetPlus (Krever innlogging.)
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.