Hardt pressede irakske sjiaer, sunnier og kurdere etablerte i siste liten mandag en ny regjering.

Sunnimuslimen Saleh Muttlaq og kurderen Hoshyar Zebari avla ed som visestatsministre for den sjiamuslimske statsministeren Haidar Abadi, skriver den kurdiske avisen Rudaw.

Krever at tvister løses

Den kurdiske blokken i nasjonalforsamlingen satte betingelser for sin medvirkning i regjeringen. Et av kravene er at den kurdiske regionens (KRG) utestående og alvorlige tvister med sentralmyndighetene i Bagdad må løses innen tre uker.

- Min regjering er bestemt på å løse alle utestående tvister med KRG, sa Iraks påtroppende statsminister Haidar Abadi da han la frem den nye regjeringens program for nasjonalforsamlingen.

Det skriver nyhetstjenesten AFP mandag.

Kurderne og sentralmyndigheten i Bagdad er uenige om flere langvarige stridsspørsmål, inkludert landområder og disponeringen av landets omfattende olje- og gassressurser.

For lite penger

Forholdet mellom de to partene ble betydelig forverret tidligere i år som følge av en konflikt om budsjettoverføringer. Kurderne hevder at budsjettoverføringenfra Bagdad til KRG er både forsinkede og utilstrekkelige.

Bagdad har holdt tilbake utbetalingene i mer enn ni måneder, etter at kurderne begynte det sentralmyndighetene kaller «illegal» oljeeksport.

Etter at overføringene ble holdt tilbake har det ikke blitt utbetalt lønn i regionen.

Kurderne krever nå at overføringene fra det nasjonale budsjettet gjenopptas umiddelbart.

Mangler to ministre

Etter en opprivende og langvarig kveldssesjon, klarte ikke nasjonalforsamlingen å oppnå enighet om hvem som skal bli forsvars- og sikkerhetsministre.

Abadi lovet at de to statsrådpostene skal være besatt innen en uke.

Stå sammen mot IS

Etter kunngjøringen av den nye regjeringen sa USAs utenriksminister John Kerry at landet vil stå sammen med irakerne i kampen mot IS, melder BBC.

Kerry besøker tirsdag Jordan og Saudi-Arabia for samtaler om den videre utviklingen. Under sine mange reiser til regionen tar utenriksministeren sikte på å bygge det han kaller «den bredeste mulige koalisjonen av samarbeidspartnere verden over, for å konfrontere, svekke og til slutt nedkjempe ISIL».

USAs president Barack Obama ventes onsdag å kunngjøre en strategi for bekjempelsen av IS, som tidligere i år kunngjorde etableringen av et «kalifat» i de store deler av Irak og Syria som er under gruppens kontroll.

Les: Obama slipper IS-strategi onsdag

Bomber

Gjennom helgen har amerikanske jagerfly bombet IS-posisjoner flere steder i Irak. Mandag kom det meldinger om at irakiske styrker har fått kontroll over Haditha-dammen, etter at amerikanske styrker hjalp til med å bombe IS-stillinger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.