177 av de 328 representantene stemte for den nye regjeringen etter at Abadi, som tilhører det sjiamuslimske Daawa-partiet, lovet å komme tilbake med navnene på de ubesatte statsrådspostene i løpet av en uke.

Adel Abdel Mehdi fra SIIC, det sjiamuslimske partiet som inntil 2007 var kjent som SCIRI, har fått den viktige posten som oljeminister, mens tidligere statsminister Ibrahim Jafaari, som er partikollega av Abadi, blir utenriksminister.

Med seg på laget har Abadi også sunnimuslimske Saleh al-Mutlak, kurdiske Hoshyar Zebari og sjiamuslimske Bahaa al-Araji som visestatsministre.

Store utfordringer

De kurdiske representantene ankom nasjonalforsamlingen først etter at Abadi hadde begynt å presentere den nye regjeringen og ga den nye statsministeren tre måneder til å komme opp med en løsning på en rekke spørsmål, blant dem kurdernes andel av det irakiske statsbudsjettet.

En høytstående kurdisk politiker, som ønsker å være anonym, sier han tviler på at Abadi kan få Irak på rett kjøl.

– Han må blidgjøre Maliki. Han må blidgjøre sjialederne. Han må blidgjøre sunnimuslimene for å få dem til å vende IS ryggen. Han må blidgjøre oss. Han må blidgjøre amerikanerne og iranerne. Klarer han det? Det tror jeg ikke, sier politikeren til Reuters.

Den sjiamuslimske politikeren og tidligere sikkerhetsrådgiveren for myndighetene i Irak, Mowaffak al-Rubaie, mener på sin side at Abadi har fått en god start ved å sikre seg støtte fra de ulike fraksjonene i landet, samt både fra USA og Iran.

Lover desentralisering

Abadi la også fram den nye regjeringens plattform for nasjonalforsamlingen mandag. Han lovet å forbedre forholdet mellom regjeringen i Bagdad og det irakiske Kurdistan, desentralisere makten og å gjenoppbygge landets forsvar.

Den avtroppende regjeringen har fått mye kritikk, blant annet for å støte fra seg sunnimuslimer og for ikke å ha klart å stå imot framveksten av opprørsgrupper som Den islamske staten (IS).

USA, som i helgen gikk til luftangrep mot opprørere i IS, har lagt mye press på å få til en samlingsregjering der alle de store fraksjonene i landet er representert.

Abadi ble valgt til Iraks statsminister 11. august. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.