Iraks regjeringshær startet sammen med sjiamuslimske militssoldater og kurdiske peshmerga-soldater i helgen en storoffensiv mot opprørerne for å frigjøre byen. Før helgen bombet Bagdads luftvåpen IS-stillinger i landsbyer rundt småbyen Amerli, og natt til søndag angrep også amerikanske fly IS ved byen.

– Våre styrker har gått inn i Amerli og brutt beleiringen, sier generalløytnant Qassem Atta, talsmann for irakiske sikkerhetsstyrker.

Kampene fortsatte imidlertid nord for byen, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Storoffensiv

Småbyen Amerli i Salaheddin-provinsen nord for hovedstaden har i over to måneder vært beleiret av ekstremistiske opprørere fra Den islamske staten (IS).

Amerli er dominert av sjiamuslimske turkmenere. Befolkningen er utsatt både på grunn av sin motstand mot opprørerne og fordi IS anser dem, i likhet med alle andre annerledestenkende, som vantro. FN har uttrykt frykt for at ekstremistene i IS ville begå en massakre i Amerli.

Rundt 15.000 innbyggere var fortsatt fanget inne i byen da den ble frigjort søndag.

– Irakiske styrker har klart å frigjøre byen fra opprørerne, sa Bagdads ungdomsminister Jassem Hamad til journalister i hovedstaden søndag, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Opplysningene bekreftes av kilder i Amerli, blant dem ordføreren, som sier regjeringsstyrker med støtte fra militser nedkjempet krigerne fra IS søndag.

Nødhjelp fra luften

Den siste uken har det internasjonale presset økt for å hjelpe byens sivile, som har vært beleiret i mer enn to måneder. Innbyggerne i Amerli er i stor nød og mangler både mat og vann.

Med de amerikanske bombene natt til søndag fulgte nødhjelpspakker til befolkningen. Fly fra USA, Australia, Frankrike og Storbritannia slapp hjelpesendingene med mat, vann og medisiner fra luften på forespørsel fra den irakiske regjeringen, ifølge pressetalsmann John Kirby i Pentagon.

De amerikanske flyene leverte 7.000 ferdigpakkede måltider og 40.000 liter vann, opplyser den amerikanske sentralkommandoen.

Forsvarte seg selv

Flere av byens innbyggere har i flere uker ført en væpnet motstandskamp mot opprørerne. Amerli var beleiret av IS-krigere, som igjen var omringet av militssoldater og regjeringssoldater, skriver Al Jazeera. I tillegg var sjiamuslimske militssoldater blitt fløyet inn i irakiske helikoptre.

Det er en uke siden de første meldingene kom om at president Barack Obama vurderte å bombe IS-opprørerne som beleiret Amerli.

I tre luftangrep ved Amerli ødela USA natt til søndag tre amerikanske panserkjøretøy av typen Humvee, ett annet militærkjøretøy, en vaktpost og en stridsvogn – alt tilhørende IS, heter det i uttalelsen fra sentralkommandoen.

Pentagon bedyrer at hovedformålet var å tilrettelegge for den humanitære hjelpen og avverge et IS-angrep mot byens sivile.

Fryktet massakre

FN har uttrykt frykt for at befolkningen kunne bli massakrert av krigere IS dersom ikke beleiringen ikke ble stanset.

– Situasjonen for folket i Amerli er desperat, og umiddelbar handling er nødvendig for å hindre en massakre på innbyggerne, sa FNs Irak-utsending Nickolay Mladenov for over en uke siden. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.