En irakisk motoffensiv er i gang for å gjenerobre opprørskontrollerte byer og områder.

– Dette er begynnelsen på slutten for ISIL, sa Iraks statsminister Nuri al-Maliki i en tale som ble sendt på TV lørdag.

Talen ble holdt i byen Samarra dagen i forveien. Det var her ISILs raske framrykking sørover i Irak til slutt ble stanset.

– Samarra er ikke siste skanse, men et samlingspunkt og et springbrett for å frigjøre hver eneste tomme som er vanhelliget av disse forræderne, sa Maliki i talen til byens forsvarsstyrker.

Irakiske regjeringsstyrker og militsgrupper har presset ISIL ut av flere byer nord for Bagdad de siste dagene. Al-Mutasim, Ishaqi, Muqdadiya og Dhuluiya er frigjort, og opprørere er blitt jaget ut i den omkringliggende ørkenen.

Venter på forsterkninger

I Samarra venter Malikis styrker på forsterkninger før de setter kursen nordover mot Tikrit, fødebyen til den tidligere diktatoren Saddam Hussein, ifølge en kilde i hæren.

Den irakiske hæren er blitt sterkt kritisert for ikke å ha gjort nok for å stanse ISILs lynoffensiv. I landets neste største by Mosul gikk regjeringsstyrkene nærmest i oppløsning da de væpnede sunnimuslimske ekstremistene nærmet seg.

Én av forklaringene er trolig at soldatene visste at ISIL hadde sympati i deler av byens sunnimuslimske befolkning. Mange av Iraks sunnier har ekstremt lav tillit til sjiamuslimske Maliki, som anklages for å ha forsterket splittelsen mellom de religiøse gruppene i landet.

Sjiamuslimske militsgrupper og frivillige spiller derfor en svært viktig rolle i Malikis plan for å gjenerobre områdene som ISIL kontrollerer. Mange sjiaer i Sør-Irak har fulgt oppfordringen fra den religiøse lederen Ali al-Sistani om å melde seg frivillig til hellig krig mot ISIL.

– Må samle landet

USA, som har brukt nesten 150 milliarder kroner på å trene og utstyre Iraks militær styrker, lover fortsatt støtte til landets regjering. Samtidig er amerikanerne frustrert over at det irakiske lederskapet ikke har gjort mer for å samle landet.

Amerikansk støtte vil bare fungere hvis Iraks ledere bilegger interne stridigheter og tar grep for å oppnå nasjonal enhet, sa USAs utenriksminister John Kerry i en telefonsamtale med sin irakiske kollega Hoshyar Zebari lørdag.

Zebari fikk likevel løfte om 70 millioner kroner i økonomisk hjelp, ifølge det irakiske utenriksdepartementet. I tillegg har USA besluttet å sende et hangarskip til Persiabukta i tilfelle det blir aktuelt å iverksette en militæroperasjon i Irak.

Det sjiamuslimske regimet i Iran, som i årtier har hatt et svært dårlig forhold til USA, har tilbudt seg å samarbeide med amerikanerne for å bekjempe ISIL.

USA har så langt ikke kommentert det iranske tilbudet offentlig. Amerikanske myndigheter har bedt både Iran og andre land i regionen om ikke å gjøre noe som kan forverre forholdet mellom Iraks ulike religiøse grupper.

Les også:
Obama: Irak må gjøre en innsats selv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.