Den politiske uroen i Thailand har vært fastlåst i siden ifjor høst. Valget i februar ble erkjent ulovlig, statsministeren ble sparket ut av regjeringskontorene for tre uker siden og tidligere denne uken innførte hæren unntakstilstand i landet.

– Målet er å få partene til å snakke sammen og sørge for at det ikke bryter ut mer uro, sa Prayuth Chan-ocha da han innførte unntakstilstand natt til tirsdag.

Fastlåste forhandlinger

Den thailandske hærsjefen innkalte syv grupper til forhandlinger i dag i håp om å løse den fastlåste krisen. Den thailandske statsministeren, som ble innsatt for to uker siden, sendte næringsministeren for å delta i forhandlingene.

Etter to timer ble delegatene innelåst i et rom og hæren erklærte militærkupp like før klokken 17 lokal tid etter han hadde slått neven i bordet i frustrasjon, ifølge kilder som var tilstede.

– For å normalisere situasjonen i landet vil Den nasjonale fredskomiteen (NPKC), bestående av hæren, luftvåpenet og politiet, gripe makten. Dette har skjedd i dag klokken 16.30, sa generalen.

Alle de thailandske fjernsynskanalene har stoppet sendingene og spiller musikk og enkelte offisielle innslag fra militæret.

Telefon- og internettforbindelser fungerer. Informasjon spres via sosiale medier.

De fleste deltagerne som var tilstede under forhandlingene skal ha blitt forflyttet til et «sikkert sted» og blitt fratatt mobiltelefoner.

Splittet land

De såkalte rødtrøyene støtter regjeringen som ble kastet i dag. Denne kom til makten etter demokratiske valg i 2011. Gultrøyene mener at tidligere statsminister Thaksin Shinawatra står bak regjeringen og omfattende korrupsjon i Thailand.

Thaksin ble kastet under et militærkupp i september 2006 og hans søster ledet den thailandske regjeringen inntil hun ble kastet av grunnlovsdomstolen for to uker siden.

Like før solnedgang i kveld omringet soldater begge de to protestområdene. Ved rødtrøyenes samlingssted, 30 kilometer vest for Bangkok sentrum, er det meldt om skyting i luften. Det er ikke meldt om skadede, men thailandske medier er underlagt sensur.

«Nå har det skjedd et kupp. Vent på gjengjeldelse», skriver rødskjortene fra sin offisielle Twitter-konto.

Soldater i Bangkok

Soldater iført kamuflasjeuniformer inntok scenen til rødtrøyene og har arrestert alle lederne, blant annet politikeren Weng Tojirakarn fra det avsatte regjeringspartiet Pheu Thai. Hans kone har tidligere ledet rødtrøyene.

Demonstranter har begynt å forlate området.

Soldater er også på vei inn til området i Bangkok sentrum hvor «gultrøyene» holder til. Her ble meldingen om at det var i ferd med å bli gjennomført et militærkupp mottatt med jubel, ifølge demonstranter som var tilstede.

Gultrøyene har forlangt reformer før det avholdes nye valg i Thailand.

Det er innført unntakstilstand fra klokken 22 til fem på morgenen i hele Thailand – også i turistområdene – inntil videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.