Han advarer sterkt mot tanken på at det mellom atommakter er mulig å ha konvensjonelle konflikter som ikke eskalerer. NATO må ifølge Lurås begynne å oppføre seg som en allianse med atomvåpen og handle deretter.

– Jeg er redd for at noen tenker at vi kan ha konvensjonelle militære konflikter mellom atommakter uten at de eskalerer. Tenkemåten rundt og kunnskapen om krigsspill med atomvåpen har blitt borte etter den kalde krigen, sier Lurås til NTB.

Søvngjengerferd

I et leserinnlegg i Klassekampen torsdag spissformulerer han seg med tittelen «Søvngjengerferd mot atomkrig», og skriver:

– Atommakter må ikke gå til krig mot hverandre. Punktum. Det forsto man under den kalde krigen. Og den innsikten må vi gjenfinne i dag.

Overfor NTB utdyper Lurås, som leder Senter for internasjonal og strategisk analyse, at det er veldig mange muligheter for å unngå en eskalering mot total krig. Men noen må minne om denne risikoen.

– Jeg sitter ikke selv og er permanent redd for atomkrig, men en viss bekymring har tatt bolig i meg. Det er absolutt en fare hvis militære trefninger mellom Russland og NATO skulle begynne, sier Lurås.

Nato-ekspansjon

Han har en helt annen analyse av hva som har vært drivkreftene bak den tilspissede situasjonen enn NATO-toppene som torsdag møttes til toppmøte i Newport i Wales.

– Feilen ble gjort da man fortsatte forsøkene på å bringe Ukraina inn på vestlig side, at man ikke så at dette med Krim dermed ville komme opp, sier han.

Lurås ser et Russland som ut fra egne interesser og den globale situasjonen handler rasjonelt, men som blir utfordret av vestlig ekspansjon.

– Russland ønsker ikke dette fiendeforholdet og problemene med Vesten. NATO er en fiende Russland ikke trenger. De har nok av andre problemer å håndtere, sier han.

Demonisering

Vesten har svelget et stort område som under den kalde krigen var under politisk kontroll av Sovjet-Russland. Vi overser også at Ukraina og Georgia fra et russisk ståsted er den røde linjen for NATO-ekspansjon.

– Vi har sett en konsistent demonisering av Russland og en mangel på forståelse for hvordan dette ser ut fra russisk side. Det har vært en unødvendig skarp tone, og man har tillagt Russland intensjoner de ikke har. Putins ambisjoner er knyttet til Ukraina og stopper der, sier Lurås.

Mangler selvinnsikt

Det vestlige selvbildet mangler ifølge Lurås selvinnsikt og er preget av en naivitet der vi setter oss selv i en unik posisjon som det eneste seirende systemet etter den kalde krigen. Det er med den samme holdningen vi har gått inn i Irak og Libya.

– Nå er denne naiviteten ekstremt farlig fordi den kan gå ut over oss selv. Tidligere har den gått ut over andre, blant annet da vi kastet regimene i Irak og Libya ut fra gode hensikter, men med katastrofale resultater, sier han.

Les også:
Solberg: - Vi må sende et tydelig signal til Russland  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.