NATO-toppmøtet må sende et tydelig signal om at Russlands oppførsel i landet ikke er akseptabel, mener hun.

Å sende et slikt signal er et av de viktigste formålene med NATO-toppmøtet, sier Solberg (H).

– Nå er det viktig å vise handling, ikke å prate så mye. Jeg tror vi skal stole på det som skjer på bakken, mer enn det som blir sagt. Men er det håp for våpenhvile, så vil vi alltid forsøke å gripe det, sier Solberg til NTB.

Sammen med utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) møtte hun norsk presse i forkant av NATO-toppmøtet i Wales.

Tviler på Putins fredsplan

Onsdag kom det meldinger om at Russland og Ukraina angivelig hadde blitt enige om grunnlag for en fredsprosess i Øst-Ukraina. Men Solberg stiller seg tvilende til det.

– Jeg tror ikke fredsplanen gjør så stort inntrykk at det kupper noen agenda her. Det oppfattes nok som en del av propagandaspillet som er intenst rundt konflikten. Vi har til gode å se at Russlands president Vladimir Putin lever opp til det han sier, og til at han viser reell vilje til å respektere folkeretten og ikke fortsette å stimulere separatistene, også med militært personell på bakken, sier Solberg.

Under pressemøtet opplyste statsministeren samtidig at Norge skal lede et NATO-fond for omskolering av ukrainsk militærpersonell og støtte denne innsatsen med 3,3 millioner kroner.

IS

Men krisen i Ukraina er ikke det eneste som skal diskutere på NATO-toppmøtet. Også kampen mot ekstremistgruppa Den islamske staten (IS) står høyt på dagsorden. Solberg sier hun ikke ønsker å havne i en situasjon der kampen mot IS oppfattes som en krig mellom Vesten og radikal islam.

– Det vil være en dårlig løsning på lang sikt. Det vil virke rekrutterende på ungdom både i våre og i andre land, sa Solberg.

Avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa tidligere på dagen at NATO-landene vil vurdere det seriøst, dersom Iraks regjering ber om hjelp til å bekjempe IS.

– Ja, vi vil vurdere en slik henvendelse, men jeg tror vi må mobilisere mest mulig for at regjeringsstyrker og naboland selv kan bekjempe det som truer dem. Det som er mest diskutert nå, er å bidra til trening, opplæring og hjelp til irakiske og kurdiske styrker. Ikke direkte militært engasjement, sa Solberg.

Afghanistan

Opprinnelig skulle NATO-toppmøtet hovedsakelig dreie seg om avslutningen av oppdraget i Afghanistan. Og selv om krisene i Ukraina og Irak har tatt mye av oppmerksomheten, blir det fortsatt tid til å diskutere oppfølgingen av ISAF-oppdraget.

Solberg understreket da også hvor viktig det er å følge opp Afghanistan selv om det militære oppdraget er over.

– Den planlagte oppfølgingen etter ISAF dreier seg først og fremst om opplæring av afghansk sikkerhetspersonell. Norge skal bistå med det, men vi må først få på plass sikkerhetsavtaler først, sa Solberg. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.