Det er NATO som melder at Russland har plassert rundt 20.000 soldater ved grensen til Øst-Ukraina.

– Vi kommer ikke til å gjette hva Russland tenker, men vi kan se hva Russland gjør på bakken, og det bekymrer. Russland har plassert rundt 20.000 kampklare soldater ved Ukrainas østlige grense, sier NATOs talskvinne Oana Lungescu i en uttalelse.

Farlig situasjon

– Russlands siste militære opptrapping bidrar til ytterligere eskalering av situasjonen og undergraver arbeidet med å finne en diplomatisk løsning på krisen. Dette er en farlig situasjon, sier hun videre.

I en uttalelse fra NATO heter det at forsvarsalliansen er bekymret for at russiske myndigheter kan hevde at de går inn i Øst-Ukraina på et humanitært eller fredsbevarende grunnlag.

Den polske statsministeren Donald Tusk sa onsdag at risikoen for at russiske styrker skal foreta en direkte intervensjon i Ukraina, har økt de siste dagene.

Mistanke

Den polske statsministeren Donald Tusk sa onsdag at risikoen for at russiske styrker skal foreta en direkte intervensjon i Ukraina, har økt de siste dagene.

Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski gikk tidligere ut onsdag med mistanke om at Russland planlegger å invadere Ukraina.

Han hevder at Russland har mobilisert ytterligere på Ukraina-grensen med mer enn tolv enheter i bataljonstørrelse.

- Det er mye ustyr. Det er slikt man gjør for å utøve press eller å invadere, uttalte Sikorski ifølge Bloomberg News.

Ifølge talsmann Andrej Lysenko i det ukrainske forsvaret, har Putin mobilisert 45.000 soldater, 160 stridsvogner, 1.360 pansrede kjøretøy, 192 krigsfly og 137 militære helikoptre til den ukrainske grensen.

Det strides imidlertid om disse tallene, ifølge Bloomberg News.

Hevdet opprustning i juli

I midten av juli advarte NATO om en kraftig opptrapping av militær tilstedeværelse på russisk side av grensa. En talsmann for forsvarsalliansen sa at Russland hadde utplassert mellom 10.000 og 12.000 soldater langs grensa til Ukraina.

Talsmannen sa da at bare 1.000 mann var stasjonert i samme område i midten av juni.

Russland tilbakeviste da at de kom til å starte en offensiv mot sine naboer i vest. NATO har anslått at Russland har hatt rundt 40.000 soldater ved Ukrainas østgrense tidligere i år, og alliansen har flere ganger bedt russerne om å trekke seg tilbake.

Humanitær katastrofe

En oversikt fra FNs høykommissær for flyktninger i slutten av juli viste at minst 230.000 mennesker er drevet på flukt på grunn av konflikten i Ukraina. Hele 130.000 av dem har krysset grensen til Russland, mens rundt 100.000 har flyktet fra konfliktområdet øst i landet til andre deler av Ukraina.

Søndag sa ordføreren i Luhansk, som er de prorussiske opprørernes høyborg i Øst-Ukraina, at byen er på randen av en humanitær katastrofe. Ukrainske regjeringsstyrker beleirer byen, som søndag var uten vann, strøm og matforsyninger.

Byen med rundt 420.000 mennesker er den nest største av byene opprørerne kontrollerer. Den blir nesten daglig bombet og en rekke sivile liv er gått tapt.

Ukrainske soldater drept

Onsdag opplyste den ukrainske hæren at 18 soldater fra de ukrainske regjeringsstyrkene har blitt drept i voldelige sammenstøt med prorussiske opprørere i Øst-Ukraina det siste døgnet.

– I løpet av de siste 24 timene har 18 tjenestemenn blitt drept og 54 såret, sier talsmann Andrij Lysenko for det nasjonale sikkerhets- og forsvarsrådet i Kiev.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.